Premium

Dode spoor kan Lotte de Vlieger niet van Nederlandse titel afhouden

Dode spoor kan Lotte de Vlieger niet van Nederlandse titel afhouden
Amatricekampioen Lotte de Vlieger met paard General Lee: ’Hij is lomp en groot, maar heeft wel humor.’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Zwaanshoek

Net voor haar twintigste verjaardag kroonde Lotte de Vlieger uit Zwaanshoek zich in december tot Nederlands amatricekampioen bij de pikeurs. Nog nooit was de winnaar zo jong.

,,Hij is lomp en groot, maar heeft wel humor. Precies mijn soort paard”, lacht De Vlieger als ze General Lee uit de stal haalt voor de foto. De pabostudente groeide op tussen de paarden. Haar vader Rob de Vlieger is professioneel pikeur en heeft een trainingsstal met harddravers. Haar moeder Jenny Koedam werd 24 jaar geleden amatricekampioen.

,,De paarden hoorden er altijd al bij voor mij. Toen ik in groep zeven van de basisschool moest opschrijven wat ik later wilde worden, dacht ik meteen aan amatrice. Ik wist alleen niet hoe je dat spelde, daarom scheef ik de naam van mijn stiefmoeder op die ook amatrice was: ’ik wil Hiltje worden’.”

In die jaren had ze al haar eigen pony waarmee ze meedeed aan wedstrijden. Serieuzer werd het toen ze haar pikeursexamen haalde en mee mocht doen aan draverijen die speciaal voor amateurs worden uitgeschreven. Dat was zo rond haar zestiende.

In haar eerste jaar vergaarde De Vlieger met de koersen zo veel punten dat ze vierde van Nederland werd. Een jaar later werd ze derde. ,,Mijn doel voor 2019 was om weer een stapje omhoog te zetten, naar de tweede plaats. Dat werd dus meteen de eerste plek.”

Het kampioenschap, dat wordt verreden over zo’n 45 koersen verspreid over het hele jaar, was tot de laatste dag spannend. Met nog twee races te gaan, stond De Vlieger op plaats twee. Koploper was Samantha Stolker met twee punten meer. Stolker deed echter niet mee aan de laatste twee koersen in het Friese Wolvega. ,,Ik wist dus dat ik aan twee punten genoeg zou hebben om het kampioenschap veilig te stellen. In de eerste koers pakte ik één punt. In de laatste had ik daarom nog één punt nodig, waarvoor ik minimaal vijfde moest worden.”

Om haar heen zeiden mensen tegen De Vlieger dat ze de titel praktisch binnen had. Haar paard Fakir Oldeson was immers ervaren en sterk. De Vlieger zelf was er minder zeker van. ,,Ik wist wel dat het mogelijk was, maar je moet het wel nog even gaan doen.” Tijdens de race kwamen De Vlieger en haar paard op kop te rijden in de buitenbocht; in de drafsport ook wel het dodenspoor genoemd. ,,Dat is voor een paard de zwaarste positie. Veel paarden houden dat niet vol. Maar Fakir Oldeson heeft veel longinhoud. We werden derde en daarmee was het kampioenschap binnen.”

Lang kon Lotte de Vlieger niet nagenieten van haar titel, want in januari begon direct het nieuwe seizoen. Dit jaar gaat zij niet alleen voor de Nederlandse, maar ook voor de Europese titel. ,,Als Nederlands kampioen ben ik uitgenodigd voor het Europees kampioenschap voor amateurs in Zweden. Ik weet nog niet wanneer het is, dat maakt het een beetje onwerkelijk. Ik kijk er wel naar uit, want wie weet kan ik mij daar voor het wereldkampioenschap kwalificeren.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.