Premium

Nut & Vermaak wint verenigingsfeestje bij de Kees Jongert Bokaal

Nut & Vermaak wint verenigingsfeestje bij de Kees Jongert Bokaal
Luc Heine in actie tijdens de Kees Jongert Bokaal.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

Een echte clubcompetitie. Zo zou je de Kees Jongert Bokaal kunnen omschrijven. Strijd tussen de schaatsers van de elf deelnemende verenigingen die elkaar vaak treffen op IJsbaan Haarlem en een keer per seizoen tijdens dit evenement het tegen elkaar opnemen. Nut & Vermaak uit Leimuiden was zaterdag uiteindelijk de winnaar van de hoofdprijs.

Van de organiserende Heemskerkse vereniging is de familie Heine in diverse geledingen betrokken bij het festijn van hun club. Moeder Mieke is jurylid, vader Roy zorgt dat de baan er goed bij ligt. Dat is handig, want dan kunnen de – inmiddels volwassen – kinderen Luc en Maartje meedoen aan de wedstrijden. „Ik ben er van jongs af aan ingerold”, zegt de gisteren 21 jaar geworden Maartje na haar races. „Maar het sfeertje is zo leuk. Je geeft altijd ietsjes meer als je voor je cluppie rijdt.” Over haar resultaten – vijfde op zowel de 500 meter (46,31) als kilometer (2.27,64) – was de Beverwijkse tevreden. Haar tijden? „Dat was te verwachten gezien het stroeve ijs en zware omstandigheden met de wind in de bocht.”

Broer Luc onderging hetzelfde ’lot’ als het gaat om de introductie bij de sport. „Alles wat je een jaar traint wil ik hier laten zien. Het is altijd lekker druk wat betreft het publiek en meestal levert dat goede resultaten op”, aldus de 22-jarige winnaar op de kilometer (1.18,74) en de nummer drie op de 500 meter (39,57). De resultaten leveren respectievelijk 12 en 10 punten op. Maar de wedstrijden zijn voor Heine nog niet klaar. „We hebben grootse plannen met de ploegenachtervolging. En een speciale tactiek. We willen deze winnen”, lacht hij voor hij zich klaar gaat maken voor die race. De strategie om in de zes rondjes rustig van start te gaan en iedere keer te versnellen werkt. Kees Jongert – naast Hiene bestaande uit Tristan Hagen en Wesley Hollenberg – wint nipt in een tijd van 3.19,07 voor Nut & Vermaak. Een unicum, want in de afgelopen 35 edities won de organiserende club dit onderdeel nog nooit.

Een van de deelnemers die lid is van Nut & Vermaak is Bob de Jong. De olympisch kampioen op de 10 kilometer in 2006 won de 3 kilometer in 4.30,88 en ’verdiende’ daarmee ’douze points’ voor zijn club. „Ik was niet extreem kapot. Na de 200 kilometer op de Weissensee had ik een keer getraind”, vertelt De Jong tijdens het uitfietsen.

Ondertussen volgt hij met de verrichtingen van de schaatsers in Salt Lake City op een iPhone. Over het clubevenement is hij enthousiast. „Het is echt een leuke wedstrijd waar ik ongeveer voor de twaalfde keer aan mee deed. Toen ik internationaal volle bak reed was het geen doen natuurlijk. Nu wel”, lacht hij voor hij zich naar Maartens Café snelt. Daar aanschouwt De Jong het WK afstanden in de stampvolle horecagelegenheid. Kennelijk is iedere deelnemer aan ’Kees Jongert’ schaatsliefhebber.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.