Premium

Vennepse vips gezocht voor Bevrijdingsfeest XL

Vennepse vips gezocht voor Bevrijdingsfeest XL
Stoer zitten in een legervoertuig tijdens een eerder Bevrijdingsfeest in Nieuw-Vennep.
© Archieffoto United Photos
Nieuw-Vennep

Een Bevrijdingsfeest XL. Zo omschrijft medeorganisator Piet Kwak de viering van 75 jaar vrijheid op het Harmonieplein in Nieuw-Vennep. Op 5 mei is het daar tussen 11 en 19 uur volop feest.

Kwak organiseert met zijn Koepelcommissie al jaren een Bevrijdingsfeest op het plein. Om extra uit te pakken, werken deze commissie, Oranjevereniging Beatrix, het Nederlands Transport Museum, Stichting Maatvast, Pier K en de lokale dorpsraad samen onder de naam comité ’75 jaar vrijheid’.

De organisatie is op zoek naar 75 vips, die op Bevrijdingsdag Nieuw-Vennep vertegenwoordigen. Kwak hoopt op een doorsnee van de dorpsbevolking. De vips krijgen op het plein eerst koffie met een oranje tompouce en genieten daarna aan lange tafels van een gratis Bevrijdingsmaaltijd. Die wordt samengesteld uit wat de eettentjes op het plein die dag verkopen en wordt geserveerd door vrijwilligers van de lokale oranjevereniging.

Inwoners van Nieuw-Vennep die komende Bevrijdingsdag ook graag vip willen zijn of iemand anders willen aanmelden, kunnen mailen naar info@ov-beatrix.nl. De gemeentelijke bijdrage voor het mogelijk maken van de vip-maaltijd is ’genereus’, vertelt Kwak.

Ook ieder ander is vanaf ongeveer 11.30 uur welkom om op het Harmonieplein 75 jaar bevrijding te vieren. Naast de Harmoniekoepel staat een groot podium. Beide worden gebruik voor optredens, zodat non-stop livemuziek te horen is. Onder meer Big Band Haarlemmermeer maakt zijn opwachting. Kwak belooft dat een ’grote band met echte feestmuziek’ het feest vanaf 17 uur af zal sluiten. Hij wil nog niet verklappen om welke groep het gaat.

Vast onderdeel van het Bevrijdingsfeest is het defilé van veelal oude legervoertuigen. Dit keer komen de ongeveer tachtig voertuigen rond 13 uur aan op het plein. Daarna kan iedereen met de wagens op de foto.

Behalve het in Nieuw-Vennep gevestigde Nederlands Transport Museum zijn ook Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 en het Historisch Museum aanwezig met informatie over de bevrijding. Sybil van Dam presenteert en signeert het boek dat ze schreef na persoonlijke gesprekken met polderbewoners over de Tweede Wereldoorlog.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.