Haarlemse singer-songwriter Leah Rye weet precies wat ze wil [video]

Leontien van Engelen
Haarlem

Ze brengt op Valentijnsdag een nieuwe single uit met als titel High en vertrekt dit weekeinde naar Londen voor een heuse clubtour. De Haarlemse muzikante Leah Rye timmert lekker aan de weg en - belangrijker - ze weet precies wat ze wil.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zondag was ze nog te beluisteren in Galerie SPW59 waar ze tijdens Gluren bij de Buren drie optredens verzorgde, bijgestaan door gitaristen Koen Alvarez en Maaike de Wit. De optredens in Londen doet ze helemaal alleen. Zoals ze vrijwel alles alleen doet. ,,Ik ben heel eigenwijs’’, vertelt ze.

Leah Rye (23) rolt al jong in de muziekbusiness, treedt in eerste instantie met bandjes op, maar besluit een jaar of drie geleden het roer om te gooien.

,,Ik hoorde altijd wel in mijn hoofd hoe mijn muziek zou moeten klinken, maar dat werd het meestal niet omdat je altijd met anderen samenwerkt en iedereen dan wat te zeggen heeft. Op een gegeven moment heb ik besloten om alles helemaal zelf te doen. Dus alles zelf inspelen en produceren, daar is het eigenlijk mee begonnen.’’

Eigen sound

Het resulteert in een zoektocht naar een eigen sound. Het nummer The Wire was september 2019 daarvan het eerste resultaat en dat werd direct opgepikt door onder andere 3FM. In november van hetzelfde jaar volgde haar tweede single YHNLM.

Leah Rye, geflankeerd door Koen Alvarez en Maaike de Wit, tijdens Gluren bij de Buren.© Foto Leontien van Engelen

Ze werkt op het muzikale vlak samen met anderen, maar wil wel zelf de controle behouden. ,,Omdat ik een bepaald plaatje in mijn hoofd heb van hoe het moet klinken’’, zegt ze.

Het ultieme doel is dat ze van haar eigen muziek - die ze omschrijft als ’dromerig en melancholisch’ - kan leven. Voorlopig voorziet Leah in haar levensonderhoud met het geven van zang- en pianolessen, ze schrijft voor anderen en is ook voorzichtig begonnen met produceren voor andere artiesten. ,,Het heeft dus wel allemaal met muziek te maken. Ik plan de andere dingen om mijn eigen muziek heen, want dat blijft toch het belangrijkste project.’’

Radiohead en Lianne La Havas zijn enkele inspiratiebronnen voor haar. ,,Het is best divers. Ik heb jazzy-achtige akkoorden in mijn muziek, maar ik houd ook van een wat bombastischer geluid.’’ Een echt groot voorbeeld is de in Engeland woonachtige singer-songwriter Jordan Rakei. ,,Hij produceert ook alles zelf. Ik vind de sound en de arrangementen die hij maakt erg inspirerend. Ik hoor dan ook in mijn eigen muziek zijn invloeden heel duidelijk terugkomen.’’

Vrijdag komt haar derde single uit, getiteld High. Bewust uitgebracht op Valentijnsdag, maar eigenlijk als een soort sneer naar die dag.

,,Het is een nummer over liefde voor jezelf. Het gaat over de druk die ik voel in het leven. Hoe wij - zij doelt op haar leeftijdgenoten, LvE - ’moeten zijn’. Ik heb soms het idee dat dat beeld is verstoord. Wij moeten continu doelen halen. Ik heb het gevoel dat we niet echt aan het leven zijn, maar vooral bezig zijn met hoe we ’moeten’ leven. Ik denk dat we alleen maar tijd verspillen door de druk die we voelen.’’

Londen

Dit weekend vertrekt ze naar Engeland om in Londen een vijftal solo-optredens te doen. Ook dat heeft ze allemaal zelf geregeld. ,,Dit is voor het eerst dat ik in mijn eentje een week lang ga toeren en ook de eerste tour in het buitenland. Ik vind Londen een ontzettend inspirerende stad, ben er ook al vaak geweest, dus de omgeving is me niet helemaal vreemd.’’

Naast optreden gaat ze daar ook schrijfsessies doen met muzikanten die haar inspireren.

,,Het wordt een productieve week, met heel veel netwerken. Een paar zaadjes planten, waar mogelijk’’, lacht ze.

Na High moet in april een vierde single uitkomen en ze is bezig met opnames voor een EP. ,,Ik zit echt midden in een heel creatief proces’’, concludeert ze droogjes.

De nummers van Leah Rye, inclusief het nieuwe High, zijn te beluisteren via de bekende streamingdiensten als Spotify en Apple Music en YouTube.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.