Premium

Bijna vielen er op de Zuidpier in 1993 zes doden bij winterstorm

Bijna vielen er op de Zuidpier in 1993 zes doden bij winterstorm
De Noordpier vorige week zondag.
© Foto Bert Westendorp
IJmuiden aan Zee

Ondanks de waarschuwingen waren er vorige week met de storm Ciara toch weer mensen die gingen ’pierenwaaien’ vanaf een van de pieren in IJmuiden aan Zee. Levensgevaarlijk en strafbaar bovendien. Zondag wordt storm Dennis verwacht. De reddingsbrigade houdt zijn hart vast.

De politie heeft laten weten dat het betreden van de Noord- of Zuidpier verboden is als die is afgesloten en er een rode vlag is gehesen door de reddingsbrigade. Overtreders kunnen op de bon worden geslingerd. Want met zo’n onbezonnen actie brengen overtreders ook personeel van de reddingsbrigade in gevaar als die moeten uitrukken.

Kees Buis van de IJmuider Reddingsbrigade is blij met de actie van de politie. ,,Vorige week liet de politie nog weten dat het niet strafbaar was om bij storm de pier te betreden. Maar dat is dus wel zo en daar hebben we ze op gewezen.’’ Volgens Buis gaan de bekeuringen door naar de officier van justitie die de hoogte van de boete bepaalt. ,,Dat kan dus aardig in de papieren lopen.’’

De pieren zijn de hele week gesloten. Na het incident in 1993 waarbij een man en zijn zoontje vanaf de Zuidpier in zee belandden en verdronken, werken de instanties nauwer met elkaar samen om de pier af te sluiten. Oud-voorzitter Hans Rozemeijer van de IJmuider Reddingsbrigade weet het nog als de dag van gisteren. Hij rukte met nog vier redders uit.

,,Ik bleef met de portofoon aan het begin van de pier staan en vier collega’s gingen de pier op. Ze hadden een overlevingspak aan en ze droegen een helm. Geen overbodige luxe want ze werden gegrepen door een golf en belandden in zee. Ze hadden geen schijn van kans. Gelukkig wisten ze zich te redden. Toch kan het zo mis gaan. Als je met je hoofd op een rotsblok valt, ben je weg. Maar de vader en het zoontje konden ze niet redden. Ik zal nooit de blik van de vrouw vergeten dat haar man en zoontje waren vermist. Elke keer als het zo stormt, denk ik er weer aan. ’Wie met zo’n storm de pier toch op gaat, is ’superdom’, vindt Rozemeijer.

Optreden

Dat vindt wethouder Bram Diepstraten ook. Hij heeft de politie gevraagd om vaker op te treden tegen pierwaaiers. Hij laakt hij de kitesurfers die vorige week met windkracht elf de zee op gingen. ,,Hoe haal je het in je hoofd om met windkracht 11 het water op te gaan?’’

Wethouder Bram Diepstraten heeft geen goed woord over voor kitesurfers die hun eigen leven en dat van anderen in de waagschaal leggen. ,,Ga niet kitesurfen’’, zegt hij.

Vorige week moest de reddingsbrigade nog in actie komen toen een kitesurfer vermist was. Na een korte zoektocht op het strand langs de waterlijn werd deze gelukkig in goede gezondheid aangetroffen. Het bleek dat twee kitesurfers vanaf Scheveningen een zogenaamde down winder hebben gevaren naar IJmuiden. Diepstraten roept in zijn blog op om tijdens dergelijke stormen niet te gaan kitesurfen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.