Haarlemmermeer wil meer politieagenten: brief naar minister van justitie

Hoofddorp

De gemeenteraad van Haarlemmermeer vindt het onacceptabel dat de politie taken laat liggen omdat de capaciteit nodig is voor persoonsbeveiliging elders.

Het aantal woninginbraken en geweldsmisdrijven stijgt in Haarlemmermeer. De politie heeft geen tijd meer om preventieve acties te voeren rond woninginbraken en geweldsmisdrijven, terwijl deze vormen van criminaliteit stijgen.

GroenLinks-raadslid Wim Jansen vindt dat onacceptabel. Hij stelde een motie op waarin de burgemeester wordt gevraagd een brief te sturen naar de minister van justitie en veiligheid om de Haarlemmermeerse zorgen over te brengen. De hele gemeenteraad steunt die motie en die brief gaat er dus komen.

De politie heeft voor veel dingen geen tijd meer. De gemeente heeft 31 woonkernen, maar naast het politiebureau in Hoofddorp slechts twee steunpunten voor wijkagenten, in Halfweg en Nieuw-Vennep. „Het is onder de huidige omstandigheden niet meer mogelijk de wijkagenten maximaal in te zetten in de hen toegewezen wijk, terwijl de gemeenteraad de optimale inzet van wijkagenten in de wijk als randvoorwaardelijk ziet”, aldus de raad.

Nog zoiets: er worden geen verkeerscontroles meer gehouden. Fietsendiefstal, diefstal uit auto’s, eenvoudige diefstallen, inbraken in bedrijfspanden en vernielingen hebben een lage prioriteit; alleen als er toevallig tijd is, onderneemt de politie actie. Ook voor preventieve acties die op korte of lange termijn criminaliteit kunnen voorkomen, is geen tijd. ,,Deze vorm van contact leggen en verbinding maken door de politie met de bevolking, kan zorgen voor draagvlak en acceptatie van die politie onder de inwoners van Haarlemmermeer’’, aldus de motie.

Tijdens een vergadering in januari stelde burgemeester Marianne Schuurmans al dat de politiecapaciteit onder druk staat. Haar korte samenvatting van de huidige situatie rond de politiebezetting is: ,,Als het nodig is, is de politie er.’’ Bij incidenten en ongelukken treedt de politie net zo op als voorheen. Taken die geen urgentie hebben, worden ’geparkeerd’ als er agenten elders nodig zijn.

In de brief aan de minister zal Schuurmans aandringen op een structurele oplossing voor de krapte bij de politie. Dat kan door geld, meer politie, of meer persoonsbeveiligers. Die zijn nodig voor rechters, advocaten en officieren van justitie sinds de moord op advocaat Wiersum, afgelopen najaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.