Premium

Column Chris Aalberts: Daadkrachtige aanpak

Column Chris Aalberts: Daadkrachtige aanpak
Chris Aalberts.
© Foto Hedske Vochteloo

Deze krant berichtte er al over: de KNVB heeft samen met het kabinet een actieplan tegen racisme en discriminatie geschreven. Het werd deze week gepresenteerd.

Twee ministers, onder wie D66’er Wouter Koolmees, zetten samen met twee KNVB-directeuren plechtig hun handtekening onder een twintigtal maatregelen, variërend van hogere straffen op racistische uitlatingen, speciale aanklagers bij het Openbaar Ministerie, een app om racisme te melden en cursussen voor trainers en bestuursleden van voetbalverenigingen. Toch is daadkracht anders.

We kennen de aanleiding van dit actieplan nog wel: in november waren er racistische spreekkoren te horen tegen Excelsior-speler Mendes Moreira tijdens een wedstrijd tegen FC Den Bosch. Toen was voor de KNVB en het kabinet de maat vol, alsof het om een nieuw probleem ging. Men had eigenlijk al veel langer een aanpak moeten hebben. Die hypocrisie verdween snel naar de achtergrond: bij de presentatie hadden de toegestroomde media deze week vooral oog voor de maatregelen, niet voor de vraag waarom er al zo lang nauwelijks iets gebeurt.

Zou het de komende tijd beter gaan? Wederom valt de onkritische houding van de journalistiek op. Niemand schreef er iets over, maar je kon al aan de ministers horen dat er weinig gaat veranderen. Om een stadionverbod of een andere straf op te leggen moeten personen op racistische uitlatingen worden betrapt. Met andere woorden: het gaat om het registreren van racisme, zodat die specifieke persoon kan worden aangepakt. Dit vereist video- en audio-opnames die met ’slimme technologie’ aan elkaar gekoppeld worden, hoorden we de ministers uitleggen.

Consequent is anders. Kabinetspartij D66 is de partij tegen cameratoezicht die altijd pleit voor meer privacy, maar hier stond een D66-minister een plan aan te prijzen waarvan het belangrijkste onderdeel bestaat uit het opnemen van beeld en geluid om zo te kunnen bepalen wie er over de schreef gaat. Gelukkig werden D66-kiezers ook bediend: dit plan moet wel in overeenstemming zijn met de bestaande privacy-wetgeving, meldde de minister. Daar wordt nog aan gewerkt.

Zo gaat politiek van nu: er wordt hoog van de toren geblazen dat er een aanpak komt, vrijwel alle media nemen dat nieuws over, al zijn die maatregelen eigenlijk te laat en wellicht zelfs boterzacht, want het is nog helemaal niet duidelijk of het allemaal wel haalbaar is. Tegen de tijd dat dit bekend is, zijn de journalisten allang weer naar huis, is het plan geen nieuws meer en wordt de gebrekkige haalbaarheid opgenomen in een vuistdik rapport, dat vervolgens aan de Tweede Kamer wordt verstuurd. Kleine kans dat men het daar oppikt. Probleem ’opgelost’.

Als Kamerleden niet snel harde garanties gaan eisen bij de bestrijding van racisme in het voetbal weten we al hoe het afloopt met dit daadkrachtige plan. Het zal niet de laatste keer zijn.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.