Premium

Telstar-speler houdt nog steeds van Arsenal en hoopt zijn ouders ooit terug te kunnen betalen [video]

Telstar-speler houdt nog steeds van Arsenal en hoopt zijn ouders ooit terug te kunnen betalen [video]
Charlie Gilmour, lachend tijdens een training van Telstar.
© Foto Theo Brinkman
Velsen-Zuid

Op zijn zesde werd hij gescout door Arsenal, op zijn negende tekende hij er een contract. Het grootste deel van zijn leven bracht Charlie Gilmour (20) dus door bij de Engelse topclub. Nu is hij speler van Telstar. „Ik hoop dat ik ooit mijn ouders kan terug betalen voor hun opofferingen.”

Zijn hoogtepunt bij Arsenal is nog maar ruim een jaar geleden. Donderdagavond 13 december 2018, Arsenal-Qarabag, groepsfase Europa League. Tien minuten voor tijd wordt Mesut Özil gewisseld. Zijn vervanger: Charlie Gilmour, een 19-jarige speler uit de opleiding. Na tien jaar jeugdopleiding mag Gilmour zich die avond in het Emirates Stadium even echt speler van de Londense topclub noemen.

Verder kwam Gilmour niet. Zoals bijna alle jeugdspelers van Arsenal werd ook hij niet goed genoeg bevonden om de stap naar het eerste te maken. Afgelopen zomer tekende hij bij Norwich City. Die club verhuurde hem meteen aan Telstar, omdat ook de stap naar het eerste van Norwich (dat in de Premier League speelt) te groot was.

„Toen ik bij Norwich tekende, spraken we al af dat ik meteen verhuurd zou worden. Bij Arsenal had ik al twee jaar in de onder 23 gespeeld, dus het zou voor mijn ontwikkeling beter zijn als ik op een hoger niveau ging spelen én elke week een wedstrijd zou hebben. Bij die Engelse belofteteams gebeurt dat niet. Dan heb je soms drie of vier weken geen wedstrijd.”

Groot verschil

Een half jaar is Gilmour nu bij Telstar en de club heeft hem positief verrast. „Het voelt als één grote familie. Iedereen gaat goed met elkaar om en in het veld doet iedereen zijn best voor de ander. Het is heel anders dan bij Arsenal. Hier denken de spelers ’als we winnen, hebben we daar allemaal wat aan’. Da’s een groot verschil met Arsenal. Daar hebben alle spelers in hun achterhoofd toch hun eigen belang. Iedereen wil zichzelf laten zien, wil opvallen en de stap naar het eerste elftal maken”, zegt de middenvelder.

„Ik ben blij dat ik nu beide kanten heb ervaren: zowel de harde wereld van ’vechten voor je plek’ als het teamgevoel zoals hier bij Telstar.”

Zware jaren

Gilmour, geboren en getogen in Brighton aan de zuidkust van Engeland, werd al op zijn zesde gescout door Arsenal.

„Ik voetbalde en trainde bij Hove Rivervale, een clubje in mijn buurt, en mocht dan één keer in de week trainen bij Arsenal. Toen ik negen was tekende ik er een contract. Vanaf toen moest ik vier, vijf keer per week naar Arsenal. Dat waren zware jaren voor mijn ouders. Zij brachten me elke keer. Twee uur heen, twee uur terug en dat naast hun werk. Mijn vader is bezorger en daarnaast nog trainer bij Hove Rivervale, mijn moeder is verpleegster.”

Vanwege die afstand tussen Brighton en Londen ging hij al op zijn twaalfde het huis uit en bij een gastgezin in Londen wonen. Moeilijk, geeft hij toe, maar het was voor een goed doel: zijn voetbalcarrière. Zeven jaar later kreeg hij twee keer een korte invalbeurt in het eerste van Arsenal.

Opgeofferd

Hij houdt nog steeds van Arsenal en hij hoopt nog steeds te slagen als profvoetballer. Niet alleen vanuit sportieve ambitie, maar ook om een andere reden. „Ik hoop dat ik ooit mijn ouders kan terug betalen. Dat speelt voor mij wel mee, ja. Ze hebben zich in die eerste jaren flink opgeofferd voor mij.”

Intussen staat hij dus nog onder contract bij Norwich City. Na elke wedstrijd belt hij met de ’loan manager’ van Norwich – de man die alle verhuurde spelers begeleidt en hun ontwikkeling in de gaten houdt.

Bal op het Pontplein

Zowel Norwich als Gilmour zelf is tevreden over hoe het gaat. Er is alleen één dingetje waar Gilmour van baalt. Hij heeft nog niet gescoord voor Telstar. Een paar weken geleden was hij er dichtbij, maar hij verprutste de kans. Of zoals trainer Andries Jonker het zegt: ’Die bal vonden ze terug op het Pontplein.’

Niet meer naar de kapper

Gilmour beloofde daarom zijn ploeggenoten dat hij niet meer naar de kapper gaat totdat hij heeft gescoord. „Eerst zei ik dat als een grapje, maar ik ga me er echt aan houden. Dus ik hoop dat het niet al te lang meer duurt voor ik mijn eerste goal maak.”

Lees ook: FC Volendam klom van de 14e naar de 2e plaats. Een verhaal over die opmars

FC Volendam - Telstar begint vrijdagavond om 20 uur in het Kras Stadion in Volendam.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen