Honkbalstadion in Hoofddorp kost Haarlemmermeer altijd geld

De opstallen, zoals het clubhuis, zijn van Eto.
© Foto Mediahuis
Hoofddorp

Met welk scenario Haarlemmermeer de bijna failliete stichting Eto ook gaat benaderen, de kosten van het honkbalcomplex in Hoofddorp zijn in alle gevallen voor de gemeente.

Dat kan opgemaakt worden uit antwoorden die B en W van Haarlemmermeer hebben gegeven op vragen van GroenLinks. Het honkbalcomplex is eigendom van twee partijen: de grond is van de gemeente en de opstallen, waaronder het clubhuis, zijn van Eto. De gemeente verhuurt de velden aan Eto. Honkbalclub Pioniers en de stichting Topsport Hoofddorp hebben een gebruiksovereenkomst met Eto en zijn geen eigenaar van onderdelen van het honkbalcomplex. Leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum krijgen er buiten-gymles.

Eto wordt financieel op de been gehouden door de gemeente Haarlemmermeer. Dit om een faillissement te voorkomen, want dan draait de gemeente op voor een miljoen euro aan leningen die Eto heeft afgesloten. De gemeente stak al per jaar 190.000 euro in Eto, maar dat is dit jaar niet genoeg. Er is nog eens 25.000 euro nodig. Het probleem is dat Eto veel meer kosten heeft dan er inkomsten zijn.

De gemeente heeft zelf al 125.000 euro bespaard op het onderhoud van de honkbalvelden. Dat was snel verdiend door die velden niet langer op het niveau van de Amerikaanse honkbalbond MLB te houden. Voor het MLB-onderhoud moesten Amerikanen worden ingevlogen en gehuisvest om de werkzaamheden te verrichten.

PvdA-wethouder Mieke Booij heeft aangekondigd nog voor de zomer naar de gemeenteraad te komen met een aantal scenario’s voor de toekomst van het honkbalstadion. Een onafhankelijk bureau heeft daarvoor een aanzet gegeven.

GroenLinks beklaagt zich er over dat het meest voor de hand liggende scenario daar niet bij zit: het sportcomplex gebruiken voor breedtesport. Dat betekent zoveel mogelijk verschillende sporten waar zoveel mogelijk mensen aan kunnen deelnemen.

Het onafhankelijke bureau dat Eto onderzocht meldt in de rapportage dat de stichting niet heeft afgeschreven op de opstallen. Dat is wel gebruikelijk om als het ware te sparen voor de vervanging ervan. De gemeenteraad besloot echter op 17 december 2015 om een exploitatiebijdrage te geven aan Eto op voorwaarde dat er niet zou worden afge- schreven. „Reden daarvoor was dat het clubhuis bijna volledig door ons is betaald en er voor Eto dus geen noodzaak was om hier afschrijvingskosten voor op te voeren”, aldus B en W.

Opvallend genoeg melden B en W dat zij Eto hebben verzocht om de opstallen in één keer af te schrijven. Dan zou er geld vrijkomen voor de jaarlijkse exploitatielasten. Eto heeft dat geweigerd. B en W melden daarvoor geen reden. Het kan zijn omdat de gemeenteraad het niet wilde en omdat Eto geen geld had voor een eenmalige afschrijving.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.