Coronavirus heeft nog een onbekend effect op Schiphol

Dick Benschop geeft een toelichting op de jaarresultaten van 2019.
© ANP
Schiphol

Het effect van het Coronavirus op de luchtvaart en specifiek Schiphol valt nog moeilijk te voorspellen. „De grote onzekerheid is hoe lang het gaat duren.”

Dat stelde Schipholdirecteur Dick Benschop bij de presentatie van de jaarcijfers vrijdagochtend. „Het aantal vluchten vanuit groot China is gedaald van honderd naar twintig per week. Dat zijn enkele passagiersvluchten en vrachttoestellen. Dat gaan we later dit jaar terugzien in minder passagiers en ook in ons financiële resultaat”, voorziet de directeur.

Hoe lang de dip zal aanhouden, is de grote vraag. „Bij de Sars-uitbraak daalde het aantal vanzelf. Hebben we nu de piek bij Corona bereikt of nog niet?”

De luchthaven heeft wel in samenwerking met het RIVM en de GGD draaiboeken gemaakt. Het gaat om verschillende scenario’s. Stel dat er een zieke in Nederland wordt aangetroffen die via Schiphol aankwam? Of wanneer aan boord van een toestel een of meerdere besmette passagiers worden aangetroffen? „Dan willen we volgens een draaiboek te werk gaan en zo nodig opschalen in plaats van te improviseren.”

Aankomende reizigers worden nu geïnformeerd bij de bagageband. „We willen reizigers en personeel goed voorlichten en geruststellen. Vanwege de vele vragen hebben we een inloopspreekuur ingesteld.”

Slots

De Chinese dip betekent ook dat er veel start- en landingsslots niet worden gebruikt, net als door de storm van de laatste week. Schiphol gaat met de onafhankelijke slotcoördinator praten om te kijken hoe die overgebleven slots later dit jaar nog kunnen worden uitgegeven. De maatschappijen staan volgens Benschop in de rij om extra vluchten uit te voeren. Dan gaat het om vaste lijnen, maar ook vakantievluchten. Vrachtmaatschappijen willen ook graag extra slots.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.