Premium

OM: Pinnende man ’veel minder dan 11 keer’ gestoken in Hoofddorp

OM: Pinnende man ’veel minder dan 11 keer’ gestoken in Hoofddorp
Veel bloemen bij de pinautomaat in Hoofddorp waar Ton werd doodgestoken.
© Archieffoto Michel van Bergen
Hoofddorp

De 64-jarige Hoofddorper die in december in zijn woonplaats werd doodgestoken bij een pinautomaat is niet afgeslacht met een regen aan messteken. Het Openbaar Ministerie benadrukt naar aanleiding van berichtgeving in deze krant dat het gaat ’om veel minder dan elf steken’.

Volgens bronnen rond de hulpdiensten die betrokken waren bij het steekincident werd de Hoofddorper zeker elf keer gestoken. Er was maandagavond 16 december sprake van een bloedbad, vernamen deze bronnen. Die meldden ook dat het slachtoffer hartpatiënt was en bloedverdunners slikte.

Kleinkinderen

Loco-burgemeester Jurgen Nobel praatte de gemeenteraad diezelfde week bij over de roofmoord in Hoofddorp. Hij vertelde dat het slachtoffer op het punt stond met pensioen te gaan.

De man keerde die avond terug uit Utrecht, waar hij met zijn vrouw op de kleinkinderen had gepast. Ze wilden nog even geld pinnen en werden toen aangevallen, vertelde Nobel. ,,Dit trekt diepe sporen in onze gemeente.’’

Dat komt ook omdat de weduwe, die getuige was van het neersteken van haar man, tot vorig jaar langdurig in dienst was van de gemeente Haarlemmermeer.

Lees ook: Enkele honderden mensen bij ’tocht van licht’ voor doodgestoken Hoofddorper [video]

De man had er bijna veertig jaar op zitten bij Haarlemse geneesmiddelenfabrikant MSD. Hij zou vijftig euro hebben gepind, de overvallers zouden meer hebben geëist.

Zijn woordvoerder meldt dat Nobel nooit het aantal van elf messteken heeft genoemd. ,,Dat klopt ook niet. Het zijn er veel minder dan dat’’, zegt een woordvoerster van het OM. Om hoeveel steken het dan wel gaat, wil het OM niet kwijt. ,,Het exacte aantal gaan we niet noemen.’’

Voor de roofmoord werden twee dagen later twee jongens van vijftien jaar uit Hoofddorp opgepakt. Zij zitten in elk geval tot eind deze maand in voorarrest. Het OM: ,,Dan beslist de raadkamer van de rechtbank opnieuw over eventuele voortzetting van hun hechtenis.’’

Messen

Het gerucht dat het gaat om leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp wil KSH-directeur Mark Mees ’bevestigen noch ontkennen’.

,,In algemene zin vind ik het veel belangrijker wat de burgemeester in dit kader van plan is. Haar team betrekt alle scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente bij het doorbreken van de trend dat kinderen zich met messen denken te moeten beveiligen.’’

De verdachten mochten aanvankelijk uitsluitend contact hebben met hun advocaat en ouders. Die beperking is volgens het OM ’al geruime tijd’ niet meer van kracht.

Het OM is bijzonder terughoudend met informatie over het onderzoek. Voornaamste reden hiervoor is dat de verdachten nog geen 18 jaar zijn. Minderjarige verdachten worden in het strafrecht extra beschermd.

Lees ook: Twee 15-jarige verdachten dodelijke steekpartij geldautomaat Hoofddorp blijven vastzitten; 16-jarige jongen niet langer verdachte

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.