Premium

Arjanne Roelofs uit Hilversum helpt na carrièreswitch mensen afvallen

Arjanne Roelofs uit Hilversum helpt na carrièreswitch mensen afvallen
Arjanne Roelofs: ,,Eigenlijk moeten we allemaal consuminderen.’’
© STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Ze was een topper in arbeidsmarktcommunicatie voor een accountants- en belastingadviesbureau. Nog eens 20 jaar zo aan de bak was geen gezond vooruitzicht. Nu zit Arjanne Roelofs (50) uit Hilversum aan het stuur van haar eigen onderneming en helpt ze als gewichtsconsulent mensen afvallen.

Rubriek | Carrièreswitch

Naam: Arjanne Roelofs (50) uit Hilversum

Oude werk: arbeidsmarktcommunicatieadviseur

Nieuwe werk: gewichtsconsulente

Levensmotto: Durf nieuwe dingen te doen

,,Op mijn top ben ik gestopt als adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij een internationale onderneminge, PwC. De grens van werken op Champions League-niveau was voor mij en mijn gezondheid bereikt. Ik wilde mijn eigen uren en werk bepalen en minder afhankelijk zijn van anderen. In goed overleg zijn we in 2017 uit elkaar gegaan. De zoektocht naar ander werk begon. Dat je op je 48e op een blanco papier je werk opnieuw mag inrichten, gaf me al zoveel ruimte en vrijheid!”

Lijstje

„Ondernemen voldeed aan de criteria. Waarin of waarmee kon van alles zijn. Ik maakte een lijst van beroepen en schrapte tot een top-drie bleef. Ooit ben ik bij een gewichtsconsulent geweest. Dat zag ik mezelf best doen. Nu was het zo ver. Ik koos voor de beste 1,5-jarige opleiding (lacht). Ik ga nu eenmaal voor het hoogste professionele niveau. En ik hou van studeren en leren. Dat ik ervaringsdeskundige ben, helpt me bij het coachen van anderen. Dat is trouwens een overeenkomst met mijn oude werk: het bewerkstelligen van gedragsveranderingen bij anderen. Nu doe ik dat een-op-een vanuit mijn praktijk Gewichtscoach Het Gooi. Dat mag klein lijken, maar is maatschappelijk zó relevant. Elke kilo die eraf blijft, is gezondheidswinst.”

„Voor het zelfstandig ondernemerschap moet je een zelfstarter zijn en gedisciplineerd. De vrijheid is groot. Wat ik ontwikkel, ontwerp of bedenk, wordt nu ook uitgevoerd want dat doe ik zelf. De balans en kwaliteit van leven is zoveel beter. Voorheen ging alle tijd en energie naar mijn werk. Nu heb ik weer hobby’s! En geen vergaderingen meer. Ik werk veel effectiever en het voelt minder als werken. Waardering en uitdaging moet ik nu zelf organiseren. Dat ik verschil maak in iemands gezondheid is fantastisch en bevredigend.”

Zelfstandigheid

„Mensen hebben waardering voor de stap en de risico’s die je neemt. Wie mij kent, reageerde positief. Financieel heb ik ingeleverd, ja. Het inkomen van mijn man helpt en af en toe freelance ik in mijn oude beroep. Ik hecht aan economisch zelfstandigheid. Aan die insteek verandert niets. Het vraagt creatiever omgaan met middelen. Voor de kinderen is dat soms lastiger. Ik zie dat als persoonlijke ontwikkeling en een prettige bijkomstigheid. Eigenlijk moeten we allemaal consuminderen. En ik weet: we hebben het nog steeds heel goed.”

„Als kind wist ik nooit wat ik wilde worden. Misschien had ik nu voor een studie politicologie of sociologie gekozen in plaats van communicatie destijds. Om wat te worden? Om bij ’Jinek’ aan tafel te zitten met een mening (lacht). Maar we hebben nog even, we zijn pas op de helft, hè. In dit vakgebied kan ik me verder ontwikkelen. Ik zie kansen en groeimogelijkheden genoeg. Denk aan specialisatie voor kinderen of stoppen met roken erbij. Nu werk ik vanuit mijn praktijk in Hilversum, maar waarom niet online overal?”

Autoriteit

„Over een aantal jaren wil ik, net zoals in mijn vorige vak, een autoriteit zijn. Wat ik doe, doe ik goed en met overtuiging. Mijn werk is preventief en wordt in het huidige zorgstelsel niet vergoed door verzekeraars. Daar vind ik wat van. De resultaten zijn zo meetbaar. De helft van de Nederlanders is te zwaar. De business case is zo sterk dat no cure no pay mogelijk zou zijn. De investering in een blijvend gezond gewicht weegt niet op tegen jarenlange kostenstijgingen van overgewicht. Misschien dat ik daarover eens bij ’Jinek’ aan tafel kan.’’

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.