Hyde Park slokt identiteit van kantorenpark Beukenhorst-West op

Voor de bouw van Hyde Park zijn talloze kantoren gesloopt.

Voor de bouw van Hyde Park zijn talloze kantoren gesloopt.© United Photos/Paul Vreeker

Van onze verslaggever
Hoofddorp

Jupiter, Neptunus, Saturnus en Mars raken hun straten op bedrijventerrein Beukenhorst-West in Hoofddorp kwijt. Net als de centrale Planetenweg krijgen alle straten een nieuwe naam door de bouw van de stadswijk Hyde Park.

Die wijk bestaat uit 3800 appartementen die worden gebouwd tussen de bedrijven die niet vertrekken. De naam Beukenhorst-West is officieel al vervangen door Hyde Park, terwijl de bouw van de eerste appartementencomplexen nog moet beginnen.

De gemeente Haarlemmermeer heeft vooruitlopend op de bouw besloten alle straten een andere naam te geven: ze worden vernoemd naar grote architecten. Niet allemaal tegelijk, de naamswijzigingen houden gelijke tred met de oplevering van appartementen en de faciliteiten die er komen, zoals een sportschool, horeca en een medisch centrum.

Berlage, Eiffel en Mies van der Rohe zijn namen die straks aan straten worden gehangen. „De nieuwe straatnamen passen bij de moderne en stadse uitstraling van Hyde Park: een stadswijk van een internationaal architectuurniveau”, aldus de gemeente Haarlemmermeer. Die kijkt uit naar een levendige stadswijk waar altijd iets is te doen. Dat is een heel andere sfeer dan nu: veel braakliggende grond en ’s avonds gesloten kantoorpanden. Voor de bouw van de appartementen en de totale stadswijk Hyde Park zijn toonaangevende architecten aangetrokken en ook nog een landschapsarchitect die de binnentuinen gaat ontwerpen.

De stadswijk krijgt geen straten die naar hen worden vernoemd, maar naar architecten die al langer een naam hebben. De Nederlanders Dudok en Berlage bijvoorbeeld maar ook Hundertwasser, Niemeyer, Lloyd Wright en de vrouwelijke architecten Aulenti en Hadid. De straat langs de Kagertocht gaat Bridgemankade heten, naar de ontwerper van het Londense stadspark Hyde Park.

Behalve een cosmetische reden om het bijna voormalige kantorenpark een nieuw leven in te blazen is er ook een praktische: er komen 3800 huisnummers bij en een paar nieuwe straten. De eerste straatnaamwijziging wordt over twee en een half jaar verwacht.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.