Premium

Varela zit niet bij de pakken neer na slecht optreden met Jong Ajax

Varela zit niet bij de pakken neer na slecht optreden met Jong Ajax
Ajax-keeper Bruno Varela: ,,Ik hou ervan om heel hard te werken.”
© Foto ANP
Amsterdam

Ajax speelt woensdagavond in de kwartfinale van de KNVB-beker bij Vitesse. Hoewel Daley Blind in Gelredome zo goed als zeker zijn rentree maakt, ging het de dag voor het lastige uitduel echter vooral over een reserve: Bruno Varela (25). De doelman, die maandagavond meerdere keren blunderde tegen Jong FC Utrecht (7-2) en de Ajax-fans in de aanloop naar Getafe-uit buikpijn bezorgt, omdat André Onana dan geschorst is.

De uitspraak van de Portugese doelman – drie dagen voor het duel in Utrecht – kreeg met terugwerkende kracht bijzondere betekenis. „I’m funny”, antwoordde de doelman van Ajax, nadat hem naar een korte beschrijving van zichzelf werd gevraagd.

Na zijn kolderieke optreden op sportpark Zoudenbalch vonden vooral de FC Utrecht-spelers en -supporters Varela grappig. Maar ter geruststelling: de medespelers van Ajax 1 hebben vertrouwen in de doelman en Onana noemt hem ’een topkeepeer die hem op trainingen naar een hoger niveau brengt’.

Lees ook: Jong FC Utrecht zet Jong Ajax met 7-2 te kijk [video]

Maar wie is deze Mister X, ondanks zijn eerdere optreden tegen Spakenburg in een volle Johan Cruijff Arena de grote onbekende in de selectie van Erik ten Hag? „Ik ben heel vrolijk en probeer altijd blijdschap en goede energie te brengen”, zegt Varela, die na het hoogst ongelukkige duel niet bij de pakken neer zal zitten. „Ik ben ook een jongen die ervan houdt om heel hard te werken.”

Geliefd

En na het bereiken van de halve finale van de Champions League en het binnenhalen van de landstitel bleek vorig seizoen hoe geliefd de Portugees van Kaapverdische afkomst bij ploeggenoten is. Ofschoon hij geen speelminuten maakte, was hij het middelpunt van de feestvreugde.

„Zulke momenten moet je vieren, want het is heel moeilijk om Europees zo ver te komen en nationaal titels te winnen. Natuurlijk wil ik spelen. Maar of ik dat doe of niet: ik wil genieten van knappe prestaties.”

Lees ook: Ajax huurt keeper Bruno Varela nog een jaar [video]

Van zijn overstap naar Ajax heeft hij nog geen seconde spijt. „Ik was bij Benfica in een moeilijke situatie terechtgekomen, van eerste opeens derde keeper geworden. Omdat Ajax actief was in de kampioensstrijd, de beker, de Champions League en dus veel wedstrijden speelde, leek het een betere optie hier reservedoelman te worden dan te blijven. Natuurlijk kwam ik niet met het idee: ik ben de stand-in van Onana en dat is oké. Het plan was om met hem te wedijveren”, benadrukt hij.

„Ik voel me half Portugees en half Kaapverdisch. Mijn jeugd was voor mijn zus, mijn broer en mij niet makkelijk, omdat mijn ouders arm waren. Ze hadden meerdere banen: mijn moeder als schoonmaakster en mijn vader in de bouw. Zo zorgden ze elke dag voor eten op tafel. Daarom houd ik zo van mijn ouders en heb ik zo veel respect voor ze. Er was bij ons zeker geen geld voor een PlayStation of een computer, waardoor we na school eigenlijk de hele middag op straat waren. De bal was mijn grootste vriend.”

Maar in de straten van Lissabon stond Varela nog niet op doel. „Net als elke jonge jongen wilde ik doelpunten maken, dus ik stond voorin. Wie wil er nou keepen? De ballen waren slecht, de schoten hard. Maar bij mijn eerste club, nog voor Benfica, kon de vaste keeper na een training of vier niet komen. De trainer vroeg wie er op doel wilde staan en ik zei ’ja’. De mensen vonden dat ik talent had en vroegen me de vaste keeper te worden”, aldus Varela.

„Mijn moeder kocht keepershandschoenen, waarvan je nu zou zeggen dat ze goedkoop zijn. Maar voor mijn moeder was het een groot bedrag en dus waren ze voor mij van onschatbare waarde.”

Zeperd

Het was het begin van een onstuimige carrière. Een loopbaan met een zeperd tegen Jong FC Utrecht, maar ook met elke dag plezier op het trainingsveld. „Met André heb ik een heel bijzondere band. Hij maakt mij een betere keeper en ik help hem. Wie op trainen verliest, is écht boos. Wie het meest wint? Dat ben ik. Maar ik denk dat André dat ook zegt.”

Meer nieuws uit Ajax

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.