Premium

Op zoek naar geluk: Het regende inzichten en zonnestralen

Op zoek naar geluk: Het regende inzichten en zonnestralen
Lucille Lobles.
© Foto Nel Kleverlaan
Julianadorp

Waarom doen mensen wat ze doen? Wat maakt mensen gelukkig? En lukt dat ook? Het zijn die vragen die Nel Kleverlaan zich met enige regelmaat stelt. De Alkmaarse psychologe probeert aan de hand van een serie portretten - die om de week worden geplaatst - het antwoord te achterhalen. Deze week op zoek naar geluk met Lucille Lobles.

,,Noem mij een gezonde Surinaams-Nederlandse mix’’, schatert ze. Over een paar uur geeft Lucille Lobles (51) in het Huis van de Kunsten de workshop ’van flop naar top’, waarin ze jonge meiden in zes lessen leert om van een miskoop iets leuks maken. Het zegt veel over wie ze is.

Aan de wand in haar woonkamer hangt een grote foto waarop ze samen met haar familie aan een vrolijk gedekte eettafel zit. Op haar smartphone haar ouders, actieve mensen met een lieve uitstraling. ,,Mijn creativiteit heb ik van mijn vader, het doorzettingsvermogen en het feit dat ik een lief mens ben, van allebei.’’ Ze is negen maanden als haar ouders Paramaribo achter zich laten en in Den Helder neerstrijken. ,,Ze wonen hier vlak achter. Heerlijk!’’

Ze groeit op in de marinestad en gaat op haar 24e les geven. Eerst op een basisschool in haar woonplaats, daarna in Julianadorp. Ze zit nu 26 jaar in het onderwijs. Al heel jong besloot ze dat een gezin niets voor haar was. Ze bleef liever alleen. ,,Ooit heb ik een keuze gemaakt die op z’n zachts gezegd niet handig was. Maar ik geniet volop van mijn leerlingen en de kinderen van mijn broer en zus.’’

Op haar 35e krijgt ze een burn-out. Vier maanden later staat ze weer voor de klas. Ze pakt zichzelf flink aan en gaat terug naar haar verleden. Ze kan goed schrijven en op aanraden van haar psycholoog gaat ze daarmee door. Twee jaar lang maakt ze aantekeningen en leest ze alles wat los en vast zit.

Dan bedenkt ze dat ze er het beste een boek van kan maken. In 2013 komt ’Veerkracht’ uit. In haar knusse huis op steenworp afstand van het Marsdiep en omringt door meubels die door haar vader zijn gemaakt, vertelt ze: ,,Door alles van mij af te schrijven, kon ik het achter mij laten. Alleen zo kon ik bepaalde patronen doorbreken.’’

Het uitkomen van haar boek valt samen met een eervol ontslag en een gouden handdruk van de school waar ze jarenlang heeft les gegeven. Er volgt een periode van innerlijke rust en ze neemt de tijd om zich verder te ontwikkelen.

,,Ik voelde mij springlevend, het regende inzichten en zonnestralen.’’ Ze speelt in musicals, rond de modevakschool af, solliciteert bij basisschool de Vloedlijn, ontdekt dat ze hoog-sensitief is en brengt haar tweede boek uit getiteld ’Springlevend’ (2017). Na ’Superleuk’ (2019), dat over reizen en daten gaat, wil ze nog één autobiografisch boek schrijven. Daarna gaat ze over op de kinderboeken.

Behalve schrijven heeft ze een passie voor stoffen. ,,Van pannenlappen tot trouwjurken, ik vind alles prachtig. Het is een geweldig gevoel om iets te kunnen ontwerpen en het dan met je eigen handen in elkaar te zetten.’’

,,Mijn geluk is dat ik de kans heb gehad om mijn talenten te leren kennen en ontwikkelen en dat gecombineerd met een leuke baan, vrienden en lieve ouders die allebei nog in leven zijn’’, zegt Lucille.

Ook de kinderen wil ze van dat geluk laten proeven. Ze vindt het ontzettend belangrijk dat ze zich niet van de wijs laten brengen door de mening van anderen en adviseert hen hun eigen pad te volgen. Want ook al heb je het soms moeilijk, als je doorzet gaat het lukken.

Ze staat bekend als een dansende, zingende, altijd vrolijke vrouw. Het zijn eigenschappen die ze heeft meegekregen uit Suriname. Daar kijkt niemand raar op als oma door de woonkamer danst.

En die foto? Van oudsher neemt eten een grote plaats in. Haar moeder was kokkin bij de gouverneur. ’Mijn liefde voor lekker eten heb ik van haar. Bij ons kan iedereen zonder afspraak binnenvallen. Zowel bij mooie als bij verdrietige momenten ben je samen, want leven is liefde’, zegt ze. ’Ook dat is geluk.’

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.