Premium

Boer Tom baadt in het groen

Boer Tom baadt in het groen
© Foto Erna Faust

Boer Tom (37) is bollenboer en tuinman van het tv-programma ’Eigen huis & tuin’ op RTL4. Tom woont samen met Marieke en zoontje Moos in de Kop van Noord-Holland. In Vrij Weekendmagazine deelt hij zijn kennis op groengebied. Voor een optimale, relaxte sfeer haalt Boer Tom nog wat extra kamerplanten in huis.

Toen wij laatst bezoek hadden, kregen we bij binnenkomst gelijk te horen dat de planten in ons huis voor een superfijne sfeer zorgen. En misschien hebben Marieke en ik wel iets meer kamerplanten dan de gemiddelde Nederlander.

Onbewust doen wij blijkbaar mee aan een nieuwe trend: ’Plant bathing’. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Het schijnt uit Japan te komen. Daar noemen ze het Shinrin-yoku. Het komt erop neer dat je je zoveel mogelijk door de natuur laat omringen. Je neemt als het ware een bad in het groen.

De Japanners hebben veel onderzoek naar gedaan naar plant bathing en wat blijkt? Het verlaagt de hartslag en bloeddruk. Ook de neemt de productie van stresshormonen af en wordt het immuunsysteem versterkt. Kortom, maak eens wat vaker een wandeling in de natuur. En wat buiten werkt, werkt binnen ook. Grappig dat ons bezoek het effect van kamerplanten direct opmerkte, terwijl wij er nauwelijks bij stilstaan.

Ik zet deze week nog een paar extra planten in huis voor een optimale, relaxte sfeer. En om wat kleur toe te voegen, kies ik voor kamerhortensia’s. Verwar ze niet met de tuinhortensia’s. De kamerhortensia wordt in een kas gekweekt net als andere kamerplanten. Vandaar dat ze nu al bloeien. In de tuin bloeien ze pas vanaf mei.

Behalve mooie bloemschermen heeft de kamerhortensia ook een positieve invloed op het binnenklimaat. Ze zijn niet zoals palmen en varens sterk luchtzuiverend, maar beïnvloeden wel de luchtvochtigheid in huis. Met name in de wintermaanden, als we ramen en deuren veel gesloten houden, kan er in huis sprake zijn van droge lucht. Daardoor heb je sneller last van droge ogen, neus- en keelklachten en hoofdpijn.

Om dat tegen te gaan hing je vroeger bakjes met water aan de verwarming. Door de verdamping verbeterde de luchtvochtigheid in huis. Ik heb dat nooit een mooi gezicht gevonden. Hortensia’s schijnen volgens onderzoek het nieuwe wondermiddel te zijn. Eigenlijk het best logisch, omdat er volgens mij geen andere kamerplant is die zoveel water nodig heeft. Het vocht wordt door de wortels opgenomen en door de plant getransporteerd naar bloem en blad. Daar verlaat het, via verdamping, de plant en de luchtvochtigheid verbetert.

Geleidelijke overgang

Geef overigens niet te veel water, als de potgrond lichtvochtig aanvoelt, is dat voldoende. Om de plant gezond en sterk te houden, en dus een rijke en lange bloei te stimuleren, is het verstandig om eens per twee weken een beetje voeding aan het gietwater toe te voegen. Dan geniet je maandenlang van de hortensia in huis.

Geef de plant na de bloei een plekje in de tuin. Let daarbij wel op een geleidelijke overgang van binnen naar buiten. De hortensia moet namelijk wennen aan de buitentemperatuur. Het beste is om te wachten tot half mei, want dan is de kans op nachtvorst geweken en zijn de temperaturen overdag hoog genoeg. De hortensia zal hoogstwaarschijnlijk dit jaar niet meer bloeien, maar volgend jaar wel.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.