Premium

Edwin van der Sar: bloednerveus voor een van zijn eerste interviews als jong keeperstalent

Edwin van der Sar: bloednerveus voor een van zijn eerste interviews als jong keeperstalent
De pagina uit de Leidsche Courant met het interview met Edwin van der Sar.

Elke week tonen we in deze rubriek een object uit de Verzameling Van De Velden: een collectie vol aparte voorwerpen uit de sporthistorie. Deze week een van de eerste interviews van Edwin van der Sar als doelman van Ajax. De jonge keeper twijfelde destijds nog of zijn voetbalcarrière wel zal slagen.

Zo! Wat een jonkie die Ed. Wanneer was dit?

Dit artikel met Edwin van der Sar verscheen deze maand precies dertig jaar geleden in de Leidse Courant.

(Lees hier het artikel in de Leidse Courant)

De toen 19-jarige doelman speelde destijds in het tweede elftal van Ajax. Kort daarvoor was hij overgestapt vanuit het eerste team van vv Noordwijk. Het was een van zijn eerste interviews als doelman van Ajax. Dat gold tevens voor de journalist. Paul de Vlieger, tegenwoordig redacteur op de stadsredactie van Haarlems Dagblad, was net begonnen op de sportredactie van de Leidse Courant. Zowel het jonge keeperstalent als de interviewer was bloednerveus, zo herinnert de journalist zich nog goed.

Had de jonge Van der Sar iets zinnigs te melden?

Met de kennis van nu is het grappig om te lezen dat Van der Sar er op het moment van het interview serieus rekening mee houdt dat hij nooit zal doorbreken in het betaalde voetbal. Hij vertelt dat hij beseft dat niemand op Edwin van der Sar zit te wachten als hij op zijn 22e met zijn mavodiploma op zoek moet naar een baan. Daarom volgt hij een opleiding aan de middelbare detailhandelschool in Amsterdam. Zodat hij een plan -B heeft als zijn voetbalcarrière toch niet van de grond komt.

Zijn school is ook een reden waarom hij kort daarvoor een aanbod om op huurbasis te gaan spelen voor FC Den Haag heeft afgeslagen. Bovendien zag toenmalig trainer Leo Beenhakker het ook niet zitten om Van der Sar te verhuren aan Den Haag. Van der Sar gaf aan snel tweede doelman van Ajax te willen worden. Hij had een paar weken eerder al eens op de bank mogen zitten bij het eerste en noemde dat gevoel onbeschrijfelijk.

Het knipsel is gesigneerd door Van der Sar. Vermoedde de journalist al dat die handtekening ooit veel geld waard zou worden?

Nee, omdat het zijn eerste artikel voor de Leidse Courant was bewaarde De Vlieger het artikel. De handtekening werd pas 21 jaar later gezet, toen Van der Sar al gestopt was. Na een glansrijke loopbaan bij Ajax, Oranje, Juventus, Fulham en Manchester United werd Van der Sar in Noordwijk onderscheiden met de Zilveren Vuurtoren. Paul de Vlieger was ook aanwezig bij de uitreiking en vroeg de doelman om het artikel te signeren. Van der Sar kon zich het interview uit 1990 nog goed herinneren.

Zelf een item aandragen voor deze rubriek? Mail naar: sportredactie@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.