Premium

In Palm Springs doet stijl ertoe

In Palm Springs doet stijl ertoe
© Foto 123RF

Palm Springs heeft altijd kleurrijke kostgangers aangetrokken. Frank Sinatra sloeg er ooit een barman neer die het aandurfde hem een onzorgvuldig gemixte cocktail aan te bieden. Al in 1947 liet The Voice in het woestijnstadje een villa bouwen en al zijn Rat Pack-vrienden volgden. Het werd the place to be. Nieuwe generaties zorgen voor een renaissance, maar de sfeer van de jaren vijftig galmt na.

Palm Springs ligt op twee uur rijden van de stranden van Los Angeles in de Coachella Valley. Je kan het amper missen. Volg Interstate 10 tot je een groot casino tegenkomt op de top van een heuvel, en daarna een park met honderden windmolens terwijl je de vallei in rijdt. Die molens zijn een attractie op zich. Amerika heeft niet de naam van milieubewuste natie, maar er moet er heel wat water door de Rijn voordat we hier zo’n indrukwekkende verzameling schone energiebrengers in de Hollandse klei hebben geplant.

Muziekliefhebbers herkennen de naam Coachella vast wel. Elk jaar wordt er een van de grootste muziekfestivals van de VS gehouden. De week van 10 april is het weer zover en dan zijn ook de rich and famous er allemaal bij. Uitverkocht huis heeft Palm Springs dan, met hotelkamerprijzen van honderden dollars voor een simpel afgebladderd motelkamertje met wiebelmatras.

In februari zou dat niet het probleem mogen zijn, maar volgens de man van de toeristeninformatie hebben we buiten de Modernism Week gerekend. Twee keer per jaar brengt Palm Springs in zo’n week een ode aan de eigen architectuurgeschiedenis en dan komt men van heinde en verre. Nu zijn de prachtige jaren vijftig villa’s wel een reden om Palm Springs hoog op het lijstje te zetten tijdens ons rondritje Californië, maar daarbij zat geen officiële architectuurweek in de overwegingen. Dat schept wellicht wat hotelkostenproblemen, maar ook extra architectuurgluur-opties.

Symbool

Met die extra kosten voor het hotel valt het wel mee. Gewoon 80 dollar per nacht. Onze toeristeninfoman wilde vermoedelijk zelf wat verdienen aan een hoteldoorverwijzing. Maar dat architectuurgluren is ook niet voor niks. Voor 60 dollar per persoon kunnen we zes huizen bekijken die symbool staan voor de stijl van bouwen in het midden van de vorige eeuw en die nog steeds overal ter wereld in foto’s aan muren hangt. Sinatra’s villa zit daar niet bij, die kost in z’n eentje al zoveel dollars. Ons wordt verzekerd dat de creaties van Charles DuBois daar niet voor onder doen. Bovendien, zes keer gluren bij de buren is altijd leuker dan een supervilla aandoen die allang niet meer echt bewoond wordt.

Qua gluren voldoet de tour aan alle verwachtingen. Een homostel heeft een heel altaar aan Cher centraal staan in de woonkamer, een tandarts uit San Diego met een Sinatra-verslaving heeft de prachtigste foto’s en roddels over de chairman of the board en zijn grote liefde Ava Gardner en een gepensioneerde stewardess houdt er vooral een merkwaardige voorkeur voor hardroze prullaria op na.

Het maakt de rondgangen door de huizen vermakelijk, maar het gaat natuurlijk vooral om de architectuur zelf. Veel glas en staal, open vooral naar ruime tuinen toe gerichte woonkamers en van die iconisch gevormde platte daken die kilometers schaduw creëren. Prachtig, maar ook functioneel in de woestijn. Het is hier ’s zomers immers vaak boven de 40 graden. Alle 250 huizen zijn gesitueerd rond een golfbaan - Palm Springs heeft er trouwens vele - en een reeks aanlokkelijke zwembaden. Het is een lust voor het oog.

In Palm Springs doet stijl ertoe
© Foto 123rf

De tandarts neemt de tijd om wat meer te vertellen. Ze zijn allemaal trots op de huizen, die trouwens niet extreem duur zijn. Zo rond 500.000 dollar zijn ze nog te koop. Een schijntje vergeleken met het dertien-in-een -dozijnwerk dichterbij de Californische kust. Dat komt ook omdat Palm Springs tot voor kort ver was weggezakt in de publieke perceptie. Met vereende krachten is de stad er weer bovenop gekomen. „Dat zie je vanavond wel als je de stad in gaat. Het is nu weer elke avond feest.”

Keuken

Uiteindelijk verblijven we vier avonden in hartje Palm Springs en aan vertier is er inderdaad nimmer gebrek. Even wat highlights op een rij. De Californische keuken staat bekend om zijn diversiteit en Palm Springs is geen uitzondering. De rolls zijn fantastisch bij Sandfish Sushi & Whiskey en de grapefruit vol superverse vis bij meesterchef Kyosaku is een belevenis. Trio heeft een geweldige kirtsteak en pik daarna dan zeker een bezoekje aan nachtclub Toucans mee. Een bonte verzameling dragqueens geeft uitzinnige shows op de vetste dansbeats. Zorg wel dat je wat losse dollars in je zak hebt voor een tip, je wilt de dames namelijk niet chagrijnig maken.

Palm Springs heeft een sowieso levendige gayscene. In de RetroRoomLounge zijn het Cher en andere homo-iconen die enthousiast nagezongen worden, maar als een ietwat beschonken bezoeker uit Nederland ’Here I go again’ van Whiteshake wil stukgillen mag dat ook.

Wie het allemaal wat rustiger wil houden moet donderdagavond naar de nachtmarkt. Foodtrucks en kunst van lokale artiesten bepalen daar de sfeer. En voor een vleugje old blue eyes Sinatra? In Melvyn’s waan je je terug in de fifties. Elke avond treedt er wel een lounge-singer op. Neem trouwens wel een colbertje en een gladgestreken blouse mee. In Palm Springs doet stijl er nu eenmaal toe.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.