Medewerkers facilitair bedrijf KLM leggen werk neer vanwege naderende overname; FNV-bestuurder: ’Dit gaat elke keer mis’

Medewerkers facilitair bedrijf KLM leggen werk neer vanwege naderende overname; FNV-bestuurder: ’Dit gaat elke keer mis’
© Archieffoto
Amsterdam

Medewerkers van het facilitaire bedrijf van KLM leggen vanaf woensdag 12 uur voor 24 uur het werk neer. Ze eisen dat ze hun baan en arbeidsvoorwaarden behouden, nu een ander bedrijf de facilitaire zaken overneemt, zo meldt vakbond FNV. Ook CNV heeft zich bij de actie aangesloten.

De facilitaire dienst bij KLM wordt sinds 2007 uitgevoerd door het bedrijf Sodexo Altys. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor tientallen diensten, waaronder afvalverwerking, gebouwonderhoud, groenvoorziening, personen- en goederenvervoer en post- en koeriersdiensten. Dat contract is per 1 april via een aanbesteding terechtgekomen bij een consortium van bedrijven. Daarin zijn geen harde afspraken gemaakt over het overnemen van personeel.

Direct geraakt

KLM voerde dinsdag overleg met het oude en het nieuwe bedrijf over de kwestie. Volgens vakbond FNV was dit zonder resultaat. Voor de facilitaire zaken van KLM werken zo’n 400 medewerkers. Naar schatting 170 van hen worden direct geraakt door de nieuwe aanbesteding.

De maatschappij stelt in een reactie dat bij de specifieke dienstverlening die overgaat naar het consortium zo’n tachtig medewerkers van Sodexo in KLM-gebouwen werken. Deze medewerkers hebben een dienstverband bij Sodexo en het is dan ook aan Sodexo als werkgever om hen te informeren, aldus de maatschappij.

KLM ziet het liefst dat Sodexo-medewerkers met een vast dienstverband, van wie het werk in dezelfde vorm en omvang wordt voortgezet door het consortium, mee overgaan. Ook zouden volgens KLM de huidige Sodexo-medewerkers bij de externe werving van personeel voorrang moeten krijgen.

’Totale willekeur’

Jan van den Brink, bestuurder FNV Luchtvaart: ,,Blijkbaar hebben we te maken met ondernemers die uitsluitend aan de centen denken en niet aan de werknemers. Het is dus totale willekeur óf er mensen mee gaan naar het nieuwe bedrijf en zo ja, wie dan. De medewerkers willen dat het fatsoenlijk geregeld wordt. Dat betekent dat de overnemende partij alle medewerkers overneemt met behoud van de arbeidsvoorwaarden.’’

In de kou

Het is volgens Van den Brink niet de eerste keer dat medewerkers op Schiphol in de kou staan als een ander bedrijf de werkzaamheden overneemt. ,,Wij willen dat bij elke aanbesteding of contractwissel bij bedrijven op de luchthaven onderstreept staat dat al het personeel wordt overgenomen, tegen dezelfde voorwaarden. Dit gaat elke keer mis. In de beveiliging en de afhandeling hebben we het ook al vaker gezien.’’

Stakingsbrekers

Waarschijnlijk gaat KLM stakingsbrekers inzetten. Er wordt dan een ander bedrijf ingehuurd om de werkzaamheden over te nemen. Vanaf 6 uur vanochtend staan medewerkers op Schiphol Oost aan de poort. Ze delen flyers uit aan hun collega’s om ze te informeren over de staking. Voor de facilitaire zaken van KLM werken zo’n 400 medewerkers.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.