Bruggen A44 te zwak voor zwaar verkeer: inhaalverbod

De Kaagbrug.
© Archieffoto Hielco Kuipers
De brug in de A44 over de Oude Rijn
© Archieffoto Mediahuis.
1/2
Leiden

Vrachtverkeer en bussen mogen elkaar vanaf maandag niet meer inhalen op de A44 en exceptioneel zwaar transport is helemaal verboden. Meerdere bruggen en een spoorviaduct kunnen het gewicht niet meer aan.

Dat heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt. Het gaat om de bruggen bij de Lisserweg en de Hoofdvaart, de Kaagbruggen en het spoorviaduct bij Sassenheim. Zij dateren uit de jaren ’30 van de vorige eeuw en hebben zozeer te lijden gehad onder het toegenomen zwaardere (vracht)verkeer, dat Rijkswaterstaat al te zware belasting niet meer wil riskeren.

Met het inhaalverbod (en een algeheel verbod voor transport boven 100 ton) moet voorkomen worden dat de overspanningen op enig moment meer gewicht te verduren krijgen dan zij kunnen dragen.

Volgens Rijkswaterstaat zijn de bruggen en het spoorviaduct stevig genoeg om voor ander verkeer veilig in gebruik te blijven totdat ze gerenoveerd of vervangen worden. Voor wanneer dit in de planning staat, kon Rijkswaterstaat dinsdag nog niet zeggen.

Zwaar verkeer van boven de honderd ton, dat gemiddeld twee keer per maand over de A44 rijdt, wordt nu omgeleid via N14 en A4.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.