TomTom: Wegen rond en in Haarlem staan in top-3 van meeste vertraging in Nederland

File op de A9 eerder deze maand, omdat de afrit Haarlem-Zuid was afgesloten door een ongeluk.
© Archieffoto Mizzle Media
AMSTERDAM

Op de wegen bij en in Leiden lopen automobilisten de meeste vertraging op van het land. Leiden wordt in de top-3 gevolgd door Den Haag, Haarlem staat op de derde plaats.

Navigatiemaker TomTom heeft de vertragingen uitgerekend. De onderzoekers kijken daarbij niet alleen naar de snelwegen, maar ook naar de wegen in en rondom de steden. De drukte bij Leiden heeft volgens TomTom niet alleen te maken met de A4, ook met werkzaamheden bij het station en op de N44 tussen Leiden en Den Haag en met onderhoud aan een paar belangrijke bruggen.

Automobilisten moeten bij Leiden rekening houden met gemiddeld 30 procent extra reistijd. Dat betekent dat ze bij een rit die normaal gesproken een uur zou duren, gemiddeld 18 minuten langer onderweg zijn. In de ochtendspits was de gemiddelde vertraging bij Leiden zelfs 62 procent. Een rit van een uur kost dan 37 minuten extra.

Den Haag had vorig jaar de meeste extra reistijd, maar de hofstad staat nu tweede. Haarlem is derde. In de top 10 staan verder Nijmegen, Amsterdam, Arnhem, Rotterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven. Op de wereldranglijst staat Leiden 131e. Den Haag staat op plek 151 en Haarlem is 163e.

De snelste stijger is Nijmegen, waar de extra reistijd toenam van 22 naar 27 procent. Dit kan komen door „het grootschalige onderhoud aan de Waalbrug, het onderhoud op de A325 en de N325 afgelopen zomer of werkzaamheden rondom nieuwbouw van de Waalsprong.”

Bengaluru in India heeft de langste vertragingen in het verkeer. Bij een gemiddelde rit daar zijn automobilisten 71 procent langer onderweg. Dat betekent dat een rit van een uur bijna 43 minuten uitloopt. Andere drukke wereldsteden zijn Manilla (Filipijnen), Bogotá (Colombia), Mumbai (India) en Pune (India). Moskou, Istanbul, Kiev en Boekarest zijn de drukte steden van Europa

Hekkensluiter op de TomTom-ranglijst is het Amerikaanse stadje Greensboro, net als vorig jaar. Net daarboven staan Cadiz (Spanje), Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) en Almere. TomTom baseert de lijst op informatie uit ongeveer 600 miljoen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.