Premium

90-jarige Zwart Techniek in IJmuiden is een betrouwbare waakhond in steeds ’elektrischer’ wereld

90-jarige Zwart Techniek in IJmuiden is een betrouwbare waakhond in steeds ’elektrischer’ wereld
Directeur Jim Craig: ’Er staan 7000 van onze installaties over de hele wereld’.
© foto United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

In een wereld die steeds ’elektrischer’ wordt, fungeert Zwart Techniek als een slot op de deur om te voorkomen dat die elektriciteit ergens uitvalt. Dit jaar bestaat het bedrijf 90 jaar. Een nieuw logo en een krachtenbundeling met B&A zijn de eerste cadeautjes die het IJmuidense bedrijf zichzelf gaf.

„Nieuwe kleuren en een nieuwe uitstraling”, stelt directeur Jim Craig, wijzend op de zwarte logo’s (voorheen blauw) die vanaf nu onder meer de busjes sieren. Buiten worden op dat moment ook de eigen parkeerplaatsen van het bedrijf aan de Middenhavenstraat voorzien van het nieuwe logo.

Zwart Techniek is een bekend IJmuidens familiebedrijf en werd enkele jaren terug overgenomen door Beek Capital en Scheybeeck. „We staan bekend als het bedrijf dat zich bezighoudt met aggregaten, maar we doen inmiddels zoveel meer”, zegt Craig. De geboren Schot belandde als medewerker van een Amerikaans offshorebedrijf in Nederland, vond hier de liefde, bleef en is nu dus directeur van Zwart, dat inmiddels een van de toonaangevende bedrijven is in Europa op het gebied van noodstroomoplossingen en -voorzieningen.

Stroomoogst

„We leveren noodstroomoplossingen en - installaties aan grote bedrijven over de hele wereld. Er staan zevenduizend van onze installaties her en der in de wereld. Sommige bij toonaangevende bedrijven. Elektriciteit is steeds belangrijker aan het worden. Zeker nu het gas wordt afgekoppeld en ook auto’s elektrisch worden, neemt de afhankelijkheid van stroom steeds meer toe.” En dus is het ook steeds belangrijker dat die stroom niet opeens uitvalt. Craig somt op: „Ziekenhuizen, hulpdiensten, de luchthavens, banken, datacentre; allemaal bedrijven die zich geen eigenlijk stroomuitval kunnen permitteren.” Daarbij, het waait niet altijd en de zon schijnt ook niet altijd. „Reden waarom we ’geoogste’ stroom ook goed moeten opslaan.”

Dat de stroom soms ergens uitvalt, komt voor. Dat de doorsnee burger er meestal weinig tot niets van merkt, komt dus door - bedrijven als - Zwart Techniek. Zij zorgen dat er aggregaten en noodvoorzieningen aanwezig zijn die de uitval direct opvangen. En dat monteurs de problemen snel verhelpen.

Onlangs was er bovendien een uitbreiding van het bedrijf te vieren. Van B&A, gevestigd in Houten werd honderd procent van de aandelen overgenomen. De naam en de eigen locatie van dat bedrijf blijven (vooralsnog) intact. Craig: „We kenden het bedrijf uiteraard. Het waren goede collega’s van ons. Ze hebben een zeer goede naam en net wat meer kennis over batterijen. Wij zagen het als een goede uitbreiding en aanvulling op ons bedrijf. Door deze krachtenbundeling willen we onze positie versterken. Daarnaast vullen we ons eigen team van 90 servicemensen met 35 aan.”

Overname

Ook B&A was verheugd door de overname. Leon Verbeek van B&A: „Het feit dat Zwart al bijna een eeuw een sterk en gezond internationaal opererend bedrijf is, geeft ons het vertrouwen dat onze klanten en medewerkers in goede handen zijn en dat continuïteit voor de lange termijn gewaarborgd is.”

Daarmee zijn nog niet alle plannen uitgevoerd. „We willen voorop blijven lopen in onze branche. En dus willen we ook meer met hybride batterijsystemen gaan werken. Daarvoor willen we een nieuwe testruimte bouwen. De plannen liggen er en zijn besproken met de gemeente die zich zeer positief opstelt. We hopen die investering later dit jaar te kunnen gaan doen.”

Zwart wil een totaalpakket kunnen bieden aan hun klanten. Inclusief zeven dagen per week 24 uur per dag service.

Daarnaast is er dus ook een jubileum te vieren dit jaar. De negentigste verjaardag van het bedrijf zal waarschijnlijk ook worden gevierd met de rest van IJmuiden. „We zijn er nog niet helemaal uit, maar willen wel een evenement gaan organiseren om het samen met IJmuiden te vieren. IJmuiden is voor ons de perfecte plek. De ligging is ideaal, we zitten overal dichtbij. En van oudsher werken veel Velsenaren hier. Hardwerkende en loyale werknemers. Sommigen werken hier al dik dertig jaar.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.