Premium

Commentaar: Excuses voor rol van Nederlandse overheid bij jodenvervolging volledig op zijn plaats

Commentaar: Excuses voor rol van Nederlandse overheid bij jodenvervolging volledig op zijn plaats

Voor het maken van excuses is het nooit te laat. Weliswaar is het pijnlijk dat slachtoffers 75 jaar moesten wachten op verontschuldigingen voor de rol van de Nederlandse overheid bij de jodenvervolging, maar beter laat dan nooit. Premier Rutte heeft er goed aan gedaan dit historische gebaar te maken, dat bij overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers van de concentratiekampen heel goed ontvangen is.

Nederland viert dit jaar 75 jaar bevrijding. De vreugde over het einde van de Tweede Wereldoorlog overschaduwde lange tijd de gruwelen van de Holocaust. Van de 140.000 Nederlandse joden overleefden slechts 38.000 de verschrikkingen van de vernietigingskampen.

Dat de overheid weinig verzet bood bij het wegvoeren van joden wilde men lange tijd niet weten. Laat staan dat bestuurders en ambtenaren, die actief hulp aan de nazi’s boden, zich moesten verantwoorden. Ook was er weinig compassie met joodse overlevenden, die uit de concentratiekampen terugkeerden. In veel gevallen troffen zij vreemden in hun eigen huis aan. Voor hun afgrijselijke verhaal was geen aandacht. De meeste Nederlanders hadden genoeg aan hun eigen oorlogsleed. En steeds was er die vraag: wat had jijzelf gedaan?

Veel overlevenden van de Holocaust zijn er niet meer. Daarom was dit de laatste gelegenheid om excuses te maken voor het veelal wegkijken van Nederlanders bij de jodenvervolging. Het onderwerp blijft intussen actueel. Nog steeds zijn belijdende joden niet veilig, zoals in Hippolytushoef waar een gezin twintig jaar door buurtbewoners werd geterroriseerd. Ook voor deze schandvlek komen excuses nooit te laat.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.