Premium

Jaar van de rat: goed jaar voor het milieu?

Jaar van de rat: goed jaar voor het milieu?
funny rat close-up isolated on white background

Het Chinese Nieuwjaar is begonnen. Het is het Jaar van de rat. Als je naar de karaktertrekken kijkt die dit dier uit de Chinese dierenriem worden toegedicht, dan zou het zomaar eens een goed jaar kunnen worden voor het milieu.

Leiding

Ratten geven leiding, zijn grote strategen en goede politici. Leiding hebben we nodig in deze barre tijden. Een mondiale aanpak is onontkoombaar. Van Donald Trump hoeven we op het gebied van het milieu niet veel te verwachten. Misschien moeten we het meer hebben van Xi Jinping? De Chinese overheid neemt draconische maatregelen. In Europa hebben we Frans Timmermans met zijn Green Deal. Wie neemt in Nederland het voortouw? Tot nu toe roeren vooral oud-politici zich. Misschien staat er dit jaar een leider op in ons land die het milieu zeer serieus neemt.

Slim

Met hun aanpassingsvermogen en slimheid kunnen ratten zich uit elke netelige situatie manoeuvreren. Misschien moeten we onze hoop vestigen op innovatie. Op de menselijke intelligentie. Waterstof, nieuwe composteerbare materialen, het is en wordt allemaal bedacht. Wie wie weet wat er allemaal nog komt. Kom op, uitvinders en investeerders, 2020 is jullie jaar. Het wordt het Jaar van het milieu 2.0. Misschien weten we het tij nog te keren.

Opportunistisch

Ratten tenslotte zijn opportunistisch en sluw. Uit situaties kunnen ze snel voordeel halen voor zichzelf. Dat allemaal is heel mooi, met het oog op de wereldwijde klimaatramp die op ons af lijkt te komen. Misschien zien sommige bedrijven handel in het milieu. Geld, het slijk der aarde, heeft ons in de modder getrokken. Misschien helpt de hang naar geld ons er ook weer uit. Maakt niet uit als bedrijven gedreven worden door geldelijk gewin, àls zij maar iets doen voor het milieu. In het Jaar van de rat zien wij misschien in dat we innovatie zoveel mogelijk moeten stimuleren. Daar worden we allemaal beter van.

Leonie Groen

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.