Siem de Jong kan langverwachte kans bij Ajax niet grijpen

Siem de Jong kan langverwachte kans bij Ajax niet grijpen
Siem de Jong tijdens wedstrijd tegen FC Groningen.
© ANP
GRONINGEN

Met het gezicht op onweer wandelde Siem de Jong zondag na de nederlaag bij FC Groningen (2-1) richting de spelersbus van Ajax. "Natuurlijk was dit een grote kans voor mij", besefte hij. "Als we hier hadden gewonnen en ik goed was geweest, dan waren de kansen op speeltijd voor mij zeker gegroeid."

Maar Ajax verloor en een onzichtbare De Jong had van alle spelers op het veld de minste balcontacten voordat hij na een klein uur werd gewisseld. Eenmaal plaatsgenomen in de dug-out zag de middenvelder zijn ploeg beter voetballen. "We speelden ons beste spel inderdaad pas in het laatste half uur", zei trainer Erik ten Hag even later op een persconferentie.

De Jong keerde afgelopen zomer terug bij Ajax, de club die hij in 2011 met twee treffers in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente (3-1) de dertigste landstitel bezorgde. Hij was allesbehalve fit, na aanhoudend blessureleed en een seizoen in de Australische competitie bij Sydney FC.

De Jong werkte hard aan zijn fysieke gestel, maar kreeg nauwelijks speeltijd. Want Ajax draaide voor de winterstop als een tierelier met een middenveld met Donny van de Beek, Hakim Ziyech en Lisandro Martínez.

De Jong liet zich tijdens de voorbije winterstop positief zien tijdens een trainingskamp in Qatar en scoorde woensdag driemaal in een bekerduel met Spakenburg (7-0). "Hij kan nog steeds fantastisch voetballen", verklaarde Ten Hag voor het duel met FC Groningen. "Alleen zie je dat niet, als hij niet fit is."

Diezelfde Ten Hag was na het duel met FC Groningen slecht te spreken over het spel van de vervanger van de geblesseerde Hakim Ziyech en erkende dat Ajax beter ging spelen nadat Lassina Traoré in het veld was gekomen. "Dat kan ik niet ontkennen", zei hij.

Natuurlijk had de opleving van Ajax in het laatste half uur niet alleen maar te maken met de wissel van De Jong. De ingevallen Carel Eiting speelde ook beter dan Ryan Gravenberch en FC Groningen raakte vermoeider en vermoeider. En ook Quincy Promes en Ryan Babel konden niet laten zien waarom ze teruggekeerd zijn naar Amsterdam.

Maar De Jong is ervaren genoeg om te beseffen dat zijn optreden tegen FC Groningen onder het vergrootglas komt te liggen. Veel fans van Ajax klagen namelijk al maanden dat hij aanstormende talenten tegenhoudt.

"Ik lees niet alles", zei De Jong. "Maar ik weet hoe sommige mensen denken. Ik heb zelf ook als jeugdspeler bij Ajax mogen debuteren. Natuurlijk ben ik een andere speler dan Ziyech, die we vandaag erg misten. Maar ik heb heel hard gewerkt om fit te worden en kan nog steeds van waarde zijn voor Ajax. Dan is het balen dat ik dat nu niet heb laten zien, terwijl ik wel de kans kreeg."

Meer nieuws uit Ajax

Keuze van de redactie