Premium

Column Punten van Spaan: Van Bommel eruit knikkeren zonder even je oor te luisteren leggen bij de spelers is een managementfout van jewelste van Toon Gerbrands

Column Punten van Spaan: Van Bommel eruit knikkeren zonder even je oor te luisteren leggen bij de spelers is een managementfout van jewelste van Toon Gerbrands

Henk Spaan geeft punten in de voetbalwereld.

4 Toon Gerbrands

Mensen met het ego van Toon Gerbrands, die van zichzelf ongetwijfeld zal vinden dat hij een bescheiden bestuurder zonder kapsones is, houden niet van tegenspraak. Ik vind hem ook meestal een bescheiden bestuurder, gespeend van kapsones, zonder zijn nauwelijks verholen narcisme uit te vlakken. ’De Prijs van Succes’ heet zijn laatste boekje.

De prijs van succes is een onherroepelijk falen, in zijn geval. Het kijken naar NAC - PSV moet als een voorstelling van Stefano Keizers zijn: een absurdistische komedie waar het verboden is te klappen en te lachen. Het ontslaan van Van Bommel hoort bij de voorstelling. In het absurdistische theater wordt een trainer ontslagen omdat hij, volgens zijn bazen, tekortschiet, om hem te vervangen door iemand die er veel minder van kan.

Onder Van Bommel werden wedstrijden verloren waarin PSV niet zelden een goed eerste half uur speelde. Daarna begonnen ze achterin te knoeien, vooral op de linksbackplaats. De linksback gaf een bal weg, of werd voorbijgelopen door een Scandinavische, of Oost-Europese buitenspeler die nog nooit iemand had gepasseerd. Toon Gerbrands had als technisch directeur een man aangesteld die nergens ter wereld een goede linksback kon vinden. De transferperiode duurt nog een week en de technisch directeur heeft nog steeds geen linksback gevonden.

Het aanstellen van John de Jong boven Van Bommel is een blunder die Jeroen Zoet niet eens zou begaan. Gerbrands heeft nauwelijks doordachte beleidsbeslissingen genomen. Simon Kuper schrijft op ESPN dat bij Barcelona Messi, Busquets en Pique de dienst uitmaken. Een nieuwe trainer passeert hun ballotage. PSV is geen Barcelona, maar Van Bommel eruit knikkeren zonder even je oor te luisteren leggen bij de spelers is een managementfout van jewelste. Bergwijn en Ihattaren hebben zichtbaar problemen. Voor Van Bommel gingen ze door het vuur. Intussen holt hun transferwaarde met elke wedstrijd achteruit.

P.S.: Ik zie net dat Leicester City Bergwijn zou willen hebben. Mocht dat doorgaan zal je zijn zucht van opluchting tot in Amsterdam kunnen horen.

8 Donny van de Beek

Zou Ten Hag het al aandurven met Eiting? En wie moet er dan naast hem staan? Het blijft maar schuiven met de poppetjes bij alle blessures. De meest voor de hand liggende vervanger van Ziyech op 10 is Van de Beek. Hij scoort tenminste en loopt zich de blubber.

Een combinatie van Eiting en Gravenberch achter hem is niet aan te raden wegens omschakelingsproblemen. Traoré vóór Van de Beek in de spits is om twee redenen aanbevelenswaardig: de spits kan hem neerleggen voor de toestormende 10 en Eiting is in staat hem loepzuiver ’weg te steken’ als Donny over de spits heen raast.

Mijn favoriete ’dubbele 6’ zou Eiting-Álvarez zijn, maar dat durf ik niet te zeggen in deze wereld waar iedereen maar op je vingers zit te kijken. Gelukkig kan Ten Hag in alle rust schuiven met de opties en zien we het resultaat op zondagmiddag 14.30 uur als elk commentaar overbodig is geworden. De bal rolt al.

7- Max Huiberts

Was het verstandig van Huiberts om te zeggen dat Stengs en Boadu van hem niet naar Ajax mogen? Denk het niet. Waarom zou je je enige mogelijke binnenlandse handelspartner negeren? Waarom een mogelijk prijsopdrijvende onderhandeling bij voorbaat uitschakelen? Is het een praatje voor de achterban soms? Het zou me niet verbazen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.