Premium

Recensie Over de Tong: Een avondje Miyagi and Jones is geen doorsneeavond

Recensie Over de Tong: Een avondje Miyagi and Jones is geen doorsneeavond
Haarlem

’Asian streetfood’ is in opmars. Maar wat is dat eigenlijk, Aziatisch straatvoedsel? In het oude Stadscafé aan de Haarlemse Zijlstraat opende eind 2019 het prestigieuze Miyagi and Jones. Gerechten uit allerlei Aziatische windstreken met hier en daar ook een westers hapje.

In het grondig verbouwde restaurant waant de gast zich in een andere wereld. De immense ruimte is behapbaar gemaakt met gedempt licht, eethoekjes met houten banken waarboven planten aan staketsels hangen. Er hangen her en der kleine houten aapjes. Naast ons tafeltje kijkt een gigantische Aziatische dame op ons neer. Miyagi & Jones verwijzen naar karakters uit ’The Karate Kid’, waarin leraar Miyagi een westerling karate bijbrengt. Het is vast een verklaring voor de niet alledaagse setting.

Wij kiezen voor het menu van 31,50 euro dat uit drie gangen bestaat waarbij tijdens elke gang telkens twee hapjes per persoon worden geserveerd. Omdat wij met drie eters zijn, kunnen we samen wel achttien gerechten proeven.

Hoewel we per gang zes gerechten zouden krijgen om samen te delen, blijkt de praktijk weerbarstiger. Soms komen er twee hapjes en dan weer drie en dan weer een enkel gerechtje. Mede omdat het eten door verschillende uitserveerders wordt afgeleverd, en er geen tijd is voor tekst en uitleg, verloopt de avond enigszins rommelig.

Scheiding

We hebben een scheiding gemaakt tussen vega en niet vega. Van de vlees- en visgerechten proeven we eendenborst met vijf kruiden sesamsaus, crêpes met Pekingeend, lente-ui en komkommer. Ook testen we gekruide beef, met koriander en vissaus en als pittig aangeduide soep met rauwe groenten en garnalen, gevolgd door ribs met gembersaus en daarna wat mootjes zalm, met in gin gemarineerde komkommer.

Het zijn bijzondere en af en toe zeer originele gerechten, waar telkens een eigen touch aan is gegeven. Met de kwaliteit zit het wel snor. De eendenborst is rosé gebraden en de sesamsaus past hier goed bij. De pannenkoekjes met stukjes eend en knapperige groenten, is een ander klassiek gerecht waar de kok succesvol op heeft voortgeborduurd. De Thaise beef vinden we niet zo pittig als aangeprezen. Het varkensvlees van de ribjes, er liggen wel vijftien botjes op ons bord, is mooi zacht, net als de saus. Extra (verse) gember had het meer body gegeven. De zalm met komkommer komt prima uit de verf. Tot zover de afdeling vlees en vis.

Imposante lijst

Dan de vega gerechten. Pluim voor de imposante lijst met vlees- en visloze creaties. Geheel passend bij de Aziatische keuken, maar zeker ook passend bij de westerse tijdgeest. Het met verse knoflook ingewreven stokbrood, waar we mee starten, scoort goed en de zuinig gedoseerde groenten in tempurabeslag vallen op door het dunne omhulsel. De mangosalade daarentegen komt als een grote berg gesneden raketsla met overheersende zoute dressing en hier en daar wat mango. Hier delft de broodnodige frisse mango het onderspit. De gestoomde mix van groenten, aangeduid als ’steamy veggie’, blijkt een samengekleefd weeïg taartje met nauwelijks smaak. Door naar de tofusalade met citroengras, koriander, vissaus. Net als bij de mango: meer tofu graag. Van de andere genuttigde gerechten vallen met name de paddenstoelen met knoflook en teriyakisaus in de smaak. Ook de zachte ’Peking paksoi’ met soya en gember beklijft. Gember en zoet zijn dominant.

Recensie Over de Tong: Een avondje Miyagi and Jones is geen doorsneeavond

Hoewel we nog enkele gerechten te gaan hebben, zijn de magen gevuld. We blieven een zoet nagerecht als laatste gang.

Desserts vallen buiten het menu, maar bij wijze van hoge uitzondering mogen we toch een dessert kiezen. De cheesecake met gezouten karamel, butterscotch-ijs en Oreo is nog net door één persoon te verschalken. De gigantische citroensorbet met lemon curd en amaretto koekjes is goed voor zeker vier personen. Dit is nog eens waar voor ons geld.

Inclusief wat duurdere drankjes rekenen we zo’n 45 euro per persoon af. Voor alles wat we hebben gedronken en wat op de borden hebben gekregen een redelijk bedrag. Verpletterend origineel qua smaakbeleving vinden we deze keuken (nog) niet. Grote missers komen we ook niet tegen. De keuken kan wat ons betreft meer met verse kruiden doen en zo extra diepte aanbrengen in de gerechten, niet alleen door middel van rode pepers, die we als dominant ervaren. Anderzijds: de mensen bij Miyagi zijn ontspannen, vriendelijk en vrolijk. De ambiance is de moeite waard. Een avondje Miyagi is geen doorsnee-avond. Het is dan ook geen doorsnee restaurant.

Lees ook: Café-restaurant Miyagi & Jones in Haarlem: monument in modern petrol

Menu

(Zes gerechten à 31,50 euro)

Niet vegetarisch

Eendenborst met vijfkruidensesamsaus/Crepes met Pekingeend, lente-ui en komkommer/Thaise beef, pittig gekruid, koriander, vissaus/Thaise pittige soep met groenten en garnalen/Koreaanse short ribs met gembersaus/Zalm, biet en in gin gemarineerde komkommer

Vegetarisch

Knoflookbrood met twee soorten aiola/Groenten in tempurabeslag/Gestoomde mix van groenten/Crispy mangosalade, noten uien Japanse dressing/Tofusalade, citroengras, koriander, vissaus/Gyoza dumplings met groenten en pittige olie/Peking paksoi, met soya, gember/Paddenstoelen met knoflook en teriykisaus/Crispy aubergine, pepers, miso, honing

Desserts

Cheesecake met gezouten karamel, butterscotch ijs, Oreo

Citroensorbet, lemon curd, amaretto koekjes

Rapportcijfer: 7

Miyagi and Jones, Zijlstraat 56-58 in Haarlem, tel. 023-3034333.

Geopend vanaf 16 uur, maandag gesloten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.