Premium

Commentaar: Bij verlagen van leeftijdsgrens darmkankeronderzoek naar vijftig, moet wel iedereen mee blijven doen

1/2

Minister Bruins van Volksgezondheid is er op opmerkelijke manier op gewezen zijn beleid aan te passen. En wel op het gebied van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

In december pleitte de Maagleverdarm Stichting samen met artsen voor verlagen van de leeftijdsgrens en vandaag volgden twee specialisten en de directeur van de Stichting Stop Darmkanker Nederland met een open brief aan de minister in De Telegraaf.

Hun these: verlaag de ondergrens van 55 naar vijftig, conform Europese richtlijnen. Want gek genoeg legt de minister deze richtlijn naast zich neer. Hij wil pas volgend jaar kijken of aanpassen nodig is. In de redenering van de specialisten vergooit hij daarmee de kans zo’n duizend gevallen van darmkanker extra op te laten sporen.

Wat opvalt aan de open brief is de helderheid van de argumentatie. Onderzoek uitbreiden met de leeftijdscategorie 50-55 is de kosten niet. Het clubje Nederlanders dat naar aanleiding van de screening gevraagd wordt een coloscopie te ondergaan, omdat er te veel bloed in de ontlasting zit, zal niet spectaculair stijgen. In die groep zitten wel de mensen, bij wie darmkanker vroegtijdig is opgespoord. Het argument dat die extra patiënten de ziekenhuizen verstoppen gaat niet op, daar zijn ziekenhuizen juist voor en de ziekte bij deze mensen langer laten woekeren leidt louter tot ingewikkeldere operaties.

Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Als de minister de tip opvolgt, betekent het wel dat vijftigjarigen bij wie niets wordt gevonden, twee jaar later wel weer gewoon mee moeten doen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.