Doek valt voor kunst- en cultuurprijs De Olifant

Doek valt voor kunst- en cultuurprijs De Olifant
Burgemeester Wienen met de laatste winnaars: talent Micky Dirkzwager, Yorick van Norden (publieksprijs) en Joke Breemouer (juryprijs).
© Archieffoto
Haarlem

Na vijfentwintig jaar valt het doek voor De Olifant, de kunst- en cultuurprijs van deze krant.

De prijs, die werd ingesteld op 1 november 1994 ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Haarlem, stopt op het hoogtepunt. De editie van 2019 die werd gehouden in de grote zaal van de Stadsschouwburg met zeshonderd gasten is de laatste geweest.

Hoogtepunt

,,Na vijfentwintig jaar hebben we ons als organisatoren de vraag gesteld: hoe nu verder? Na ampel beraad hebben we besloten om op het hoogtepunt afscheid te nemen’’, aldus hoofdredacteur Hugo Schneider. ,,We hadden kunnen besluiten om De Olifant tot in lengte van jaren te blijven uitreiken en het culturele aanbod in Haarlem rechtvaardigt dat ook. De overweging om te stoppen is dat Haarlem en omgeving zich ook op andere terreinen dan alleen kunst en cultuur onderscheidt. Denk aan het bedrijfsleven en sport. Het voornemen is dan ook om de huidige Persoon van het Jaar-verkiezing uit te laten groeien tot een happening waar personen uit álle geledingen van de samenleving die zich voor onze regio inzetten, in het zonnetje worden gezet.’’ Dit jaar ging die eer naar Thomas Adamidis.

Het stoppen met De Olifant betekent dat Joke Breemouer, directeur van de Kunstlijn en winnaar van de juryprijs, en singer-songwriter Yorick van Norden, die met overweldigende meerderheid de publieksprijs won, de boeken ingaan als laatste winnaars van de prijs. Micky Dirkzwager ontving dit jaar de jong-talent-prijs.

Winnaars

De Olifant kent grote namen als winnaar. Bevrijdingspop mocht zich de allereerste winnaar noemen. Maar ook Hakim Traïda (2000), Boudewijn de Groot (2005), Brigitte Kaandorp (2006), de kortgeleden bij het Nationaal Ballet afgezwaaide Igone de Jongh (2008), Erik van Muiswinkel (2012) en Steef de Jong (2016) namen de prijs in ontvangst. Om het jaar werd de oeuvreprijs uitgereikt. Winnaars daarvan waren onder anderen Joost Swarte (2014), Toneelgroep Het Volk (2016) en voormalig Toneelschuur-directeur Frans Lommerse (2018). De eerste jong-talent-prijs ging in 2017 naar Demi Baltus.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie