Premium

Haarlemse rijschool verkozen tot beste van Nederland

Haarlemse rijschool verkozen tot beste van Nederland
Tahir Budak: met verkeersschool Kennemerland is verkozen tot beste rijschool van Nederland
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Tijdens zijn rechtenstudie aan de Vrije Universiteit zocht hij een aantrekkelijk bijbaantje. Tahir Budak kocht een auto en ging rijlessen geven. Vijftien jaar later is de 35-jarige Haarlemmer met zijn bedrijf verkozen tot beste rijschool van Nederland.

Nee, eenpitter is hij allang niet meer. Budak heeft zes auto’s en twee motoren in de rondte rijden. Er werken acht fulltimers bij zijn Rijschool Kennemerland. Per jaar doen zo’n 550 leerlingen er examen. Het bedrijf onderscheidt zich onder meer door theoriecursussen te geven in een eigen pand, aan de Vergierdeweg in Haarlem-Noord.

Maar ook de eerste praktijkervaring is voor de leerlingen bijzonder. Ze debuteren in de auto of op de motor op een door de ANWB ontworpen afgesloten terrein in Almere, dat door Budak wordt afgehuurd. Na een dag sturen voelen ze zich veel zekerder als ze daarna voor het eerst de weg op gaan. „Ze doen vertrouwen op, waardoor de spanning eraf is.”

Primeur

De Nationale Auto Awards - een initiatief vanuit de branche - zijn dit jaar voor het eerst uitgereikt. Ze zijn bedoeld voor schadeherstelbedrijven, autowasserijen en dus rijscholen.

Via online stemmen werd bepaald wie de beste was per gemeente en per provincie. Zowel het aantal stemmen telde als het waarderingscijfer. „Ik heb begrepen dat onze instructeurs aan de leerlingen hebben gevraagd om te stemmen. Dat hebben ze blijkbaar massaal gedaan.”

In totaal deden 615 rijscholen mee aan de verkiezing. Tijdens een chique gala in Studio’s Aalsmeer werd deze week duidelijk dat Kennemerland door een vakjury tot de beste van de twaalf provinciewinnaars was gekozen.

„Ik had achterin m’n hoofd het idee dat we een kans hadden”, vertelt Budak. „Maar je weet nooit waar de jury allemaal naar kijkt. Tijdens de bekendmaking kreeg ik kippenvel, want ze noemden ons onderscheidend ten opzichte van alle anderen. Er was geen twijfel, we waren duidelijk de beste. We weten dat we leuk bezig zijn, maar dit was geweldig om te horen.”

Budak kan zich voorstellen dat de uitverkiezing een aanzuigende werking heeft op zijn bedrijf. Maar hij is niet van plan radicaal uit te breiden. Hij wil als eigenaar een goed overzicht kunnen houden op alle activiteiten.

Turkije

Budak is dolgelukkig met de vele reacties op het winnen van de prestigieuze award. Zelfs kranten uit Turkije - het geboorteland van zijn ouders - meldden zich bij de Haarlemmer. „Het is een lekker zetje in de rug.”

En zijn studie rechten? Heeft hij die nog afgerond? „Ik heb mijn bachelor gehaald en ben daarna gestopt. Nee, daar heb ik geen dag spijt van gekregen. Het opbouwen van dit bedrijf heeft me zoveel voldoening gegeven. Als iemand voor zijn rijexamen slaagt, heb ik een smile van hier tot Tokio. Ik ben vaak nog blijer dan de leerling.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.