Premium

Lot Passagepanden Zandvoort aan de rechter

Lot Passagepanden Zandvoort aan de rechter
© Foto RS
Zandvoort

Het merendeel van de nog overgebleven ondernemers in de Passage in Zandvoort laat het aan de rechter om te oordelen over hun door de gemeente afgedwongen vertrek. De komende weken dienen twee rechtszaken hierover.

De gemeente weigert de begin 2019 na vijftig jaar verlopen erfpachtovereenkomsten met de ondernemers te verlengen. Zandvoort heeft immers grootste plannen met het inmiddels als ’Entreegebied’ aangewezen deel tussen de Burgemeester Engelbertsstraat en het Van Fenemaplein.

Wethouder Ellen Verheij deed de ondernemers vorig jaar nog een laatste aanbod: ze mochten nog een jaar gratis blijven zitten als ze zouden afzien van verdere juridische stappen. De gemeente zou dan ook de kosten van de sloop op zich nemen.

Drie ondernemers hebben daarop hun sleutel ingeleverd, meldt de wethouder nu. Een van de opstallen, die van restaurant De Boomerang, is inmiddels door de gemeente gesloopt.

Met de meeste erfpachters is echter geen overeenstemming bereikt.

De gemeente heeft nu een kort geding aangespannen waarin ze vraagt het zogeheten retentierecht op te heffen waarop een aantal voormalige erfpachters zich beroept. Daarnaast zal de rechter zich buigen over het standpunt van een aantal van de ondernemers dat zij wel degelijk recht hebben op verlenging van de erfpacht en anders wel op een schadevergoeding.

Naar verwachting zal na de uitspraken van de rechter in maart meer duidelijkheid komen over hoe de nabije toekomst van de Zandvoortse Passage eruit ziet.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.