Premium

Monumentje in Haarlem voor doodgeschoten Beverwijker, eigenaar van snackbar in Wijk aan Zee: ’Je stapt zo in een politieserie’

Monumentje in Haarlem voor doodgeschoten Beverwijker, eigenaar van snackbar in Wijk aan Zee: ’Je stapt zo in een politieserie’
Bloemen en kaarsen voor doodgeschoten man op de Ged. Voldersgracht.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

De 29-jarige Burak Arslan uit Beverwijk die woensdagavond is doodgeschoten op de Gedempte Voldersgracht, was eigenaar van snackbar ’Onder den Toren’ in Wijk aan zee.

Op de deur van deze snackbar hangt een briefje: ’wegens privé-omstandigheden zijn we een aantal dagen gesloten’. En op een tafeltje liggen bloemen, briefjes en een fles sterke drank.

Lees ook: Bij Haarlemse Jopenkerk neergeschoten Beverwijker was bekend bij politie

In Haarlem hebben vrienden een monumentje opgericht tegen een blinde muur op de Gedempte Voldersgracht. Daar ligt vrijdag een tiental boeketten met asters en rozen, er branden lantaarns met kaarsen, er ligt een portretfoto van een breed lachende man in de kracht van zijn leven. Naast de gedenkplaats ligt, verstild, één verloren zwarte handschoen.

Voorbijgangers houden halt bij de gedenkplek. Ze zwijgen. Ook drie medewerkers van Spaarnelanden houden even op schoonmaken van de straat en bekijken het monument.

Arslan, zo valt te lezen op onder meer Turkinfo.nl, was behalve snackbareigenaar in Wijk aan Zee voetballer bij FC Sportfreunde 1924 in Basel, Zwitserland.

Op de facebookpagina van deze vereniging is een kort in memoriam aan de Beverwijkse middenvelder gewijd. ’Rust in Vrede’, staat er. Diezelfde tekst staat geschreven op een gedenkkaartje aan een boeket rozen.

Een voorbijganger zegt dat Haarlem een record heeft gevestigd. Record? ,,21 dagen achtereen was er in Nederland niemand vermoord. Ze zeggen dat dat een record is.’’

Medewerkers van de nabijgelegen Jopenkerk hebben woensdagavond meegeholpen met de verzorging van de zwaargewonde man. Maar de Jopenkerk is helemaal niet gelukkig met het idee dat in de nabijheid van de brouwerij een man is omgelegd. ,,Het heeft letterlijk niets met ons te maken’, benadrukt bedrijfsleider Barry de Haan.

,,Er zijn wat camerabeelden waar we niet veel op zagen, maar we weten dat ze hier niet binnen zijn geweest. Vervelend dat de Telegraaf schrijft dat het ging om ’een Beverwijker bij de Jopenkerk’. Ik ben een Beverwijker: mijn halve familie hing die avond aan de telefoon.’’

Monumentje in Haarlem voor doodgeschoten Beverwijker, eigenaar van snackbar in Wijk aan Zee: ’Je stapt zo in een politieserie’

De schietpartij was verderop.

De Haan: ,,Binnen was het echt goed vol, maar niemand heeft er iets van gemerkt. Het leven ging gek genoeg gewoon door, terwijl er vijftien meter verderop iemand voor zijn leven vocht. Pas toen er politie aanwezig was, hebben wij er iets van gemerkt. Wij hebben hier allemaal bhv’ers rondlopen. Een collega is toen gaan kijken. Er waren twee dames bezig met het slachtoffers. Mijn collega heeft op verzoek van de dames een hele stapel schone doeken aangeleverd. Dat is de enige rol die wij hebben gespeeld.’’

Bewoners op de Gedempte Voldersgracht zaten er wel bovenop. Ze zagen en hoorden vanalles en hebben op de website van de wijkraad een ooggetuigenverslag geplaatst. ’Opgeschrikt op toilet werd ik gisteren door een droge, keiharde knal vlak achter mijn voordeur. 21 uur was het. Het leek op vuurwerk, maar was het niet’.

En: ’Je stapt van het een op het andere moment in een politieserie’. De bewoners hebben gezien dat de schutter was weggerend, dat de twee dames de ambulance hebben gebeld, dat er sprake was van een vriend van het slachtoffer die ’stevig drukte op de buikwond die blijkbaar door de kogel was veroorzaakt’.

Eerder werd bekend dat het slachtoffer een bekende is van de politie. Op diverse crimesites wordt gemeld dat hij leider van een criminele bende zou zijn. Dit wil de politie bevestigen noch ontkennen.

De aangehouden 21-jarige verdachte uit Haarlem is vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij zit nog vast. Verder worden geen mededelingen gedaan.

Lees ook: Beverwijker neergeschoten in centrum Haarlem, verdachte op de vlucht

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.