Premium

Hillegom bezorgd over plan om dokterspost Voorhout ’s nachts te sluiten: ’Dan liever naar Spaarne Gasthuis’

Hillegom bezorgd over plan om dokterspost Voorhout ’s nachts te sluiten: ’Dan liever naar Spaarne Gasthuis’
De dokterspost in Voorhout vinden veel Hillegommers al erg ver weg. Vanaf 2021 moet er ’s nachts nog langer worden gereisd.
© Archieffoto
Hillegom

Het voornemen van de samenwerkende huisartsen in de Bollenstreek om de dokterspost in Voorhout in de nachtelijke uren te sluiten, leidt tot ongerustheid in Hillegom. Wie tussen middernacht en acht uur ’s morgens een huisarts (of apotheek) nodig heeft, moet vanaf 1 januari volgend jaar naar het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp.

Nóg verder weg, vinden veel Hillegommers die daarom liever zouden zien dat ze bij de huisartsenpost in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp terecht kunnen. Gezondheidszorgwethouder Fred van Trigt beloofde in de gemeenteraadsvergadering, waar enkele partijen hun zorg uitspraken over de plannen, zich daarvoor sterk te maken. „Maar wij gaan er niet over. Het is een zaak van de huisartsen en de ziekenhuizen.”

Naast Voorhout gaat ook de post in Alphen aan den Rijn dicht in de nacht. Die bij het LUMC in Leiden is al in de nachtelijke uren gesloten. Inwoners van het complete gebied - Duin- en Bollenstreek, Leiden en regio en Rijn- en Veenstreek - moeten voortaan naar Leiderdorp. In totaal gaat het om 560.000 inwoners.

Alleen ’s nachts

De voorgenomen sluiting geldt alleen voor de nachtelijk uren. In de weekeinden en vóór middernacht kunnen de Hillegommers wel in Voorhout terecht. Door ’s nachts uitsluitend nog vanuit Alrijne te werken, wordt de zorg beter en veiliger, zeggen de samenwerkende huisartsen DDDB (Doktersdienst Duin- en Bollenstreek).

Nu gebeurt het soms dat alle drie de nachtdokters op pad zijn. De triagist, de doktersassistent die de telefoon opneemt en de urgentie van de klacht beoordeelt, heeft dan geen direct aanspreekpunt om binnenkomende spoedvragen te bespreken. In de nieuwe situatie blijft er altijd een arts aanwezig op de post. Desnoods wordt er een extra dokter opgeroepen. Een ander voordeel is dat er straks minder triagisten nodig zijn. Er is een landelijk tekort aan deze speciaal opgeleide assistenten.

Volgens directeur Immie Boomgaardt van DDDB verandert er voor de patiënt niet veel. „Iedereen die in de nacht belt, krijgt de zorg die nodig is. Hetzij door een telefonisch advies, door een bezoek van de huisarts, of een bezoek aan de huisartsenpost. Als er echt iets aan de hand is, dan is de patiënt in Leiderdorp direct op het goede adres omdat er een spoedeisende hulp, een ziekenhuis en apotheek beschikbaar is.”

Boomgaardt verwacht niet dat het gaat knellen. „Het is meestal erg rustig ’s nachts. Over de hele regio met 560.000 inwoners rijden artsen gemiddeld zeven visites per nacht. Er komen gemiddeld zestien mensen naar de huisartsenposten toe. Een kwart van hen zien we al ’s avonds tussen elf en twaalf.”

Voor wat betreft de bereikbaarheid blijven de artsen voldoen aan de landelijke normen die bepalen dat voor 90 procent van de inwoners de huisartsenpost binnen 30 minuten bereikbaar is.

Dat de plannen niet overal met gejuich worden ontvangen, begrijpt Boomgaardt. „Je weet dat je een bericht brengt waar mensen niet blij van worden. Ze hebben het gevoel dat er weer iets van ze wordt afgepakt. Toch blijven we dezelfde zorg verlenen, al is het voor een aantal mensen op een andere plek.”

Spaarne Gasthuis

Boomgaardt wijst erop dat het nog slechts een plan is. ,,Dit idee hebben we gelanceerd als uitgangspunt. Nu volgt de finetuning. We gaan de komende maanden met alle partijen, zoals huisartsen, gemeentes en andere betrokkenen, in gesprek.’’ Wie wil meepraten over de veranderingen, kan een afspraak maken via info@dddb.nl. Medio juli volgt er een definitief besluit.

De in Hillegom geopperde mogelijkheid om aan te sluiten bij het Spaarne Gasthuis is wat Boomgaardt betreft bespreekbaar. ,,Huisartsen in Hillegom, en ook in Lisse trouwens, verwijzen nu al vaak naar het Spaarne Gasthuis als er ziekenhuiszorg is vereist. Wellicht is het een logisch stap dat deze dorpen ook voor de huisartsenpost naar Hoofddorp kunnen. Ook daarover gaan we de komende maanden in gesprek.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.