Premium

Twee Haarlemse studentes krijgen geheimzinnige ’creepy’ pakketjes uit China: ’Wat steekt hier in vredesnaam achter?’

Twee Haarlemse studentes krijgen geheimzinnige ’creepy’ pakketjes uit China: ’Wat steekt hier in vredesnaam achter?’
Een deel van de mysterieuze pakketjes, met in het midden de vreemdste: een magneet van Texel.
© Foto Sem de Vlieger
Haarlem

De eerste keer vonden ze het eigenlijk wel grappig. Ergens in september viel er opeens een pakketje uit China op de mat. Een met bubbeltjesplastic beklede envelop met een stapeltje poezenstickers. Maar vier maanden en een stuk of twaalf pakketjes verder is de lol er wel af bij de samenwonende Haarlemse vriendinnen Maaike Bremer en Donja Wit. ,,Wat steekt hier in vredesnaam achter?’’

De eerste zes, zeven pakketjes die de in Haarlem-Noord wonende studentes ontvingen, waren geadresseerd aan Wit. Na de stickers volgde een ballon in de vorm van een eenhoorn.

En daarna een aantal onduidelijke plastic schijfjes met een gat in het midden. En kleine poppetjes. Vervolgens leverde de postbode opeens ook pakketjes af die aan huisgenoot Bremer waren geadresseerd: een triplex kerstboompje, een minikerstmuts, een Halloween-ballon.

Chinese tekens

,,Allemaal dingen die in een envelop passen en geen drol wegen’’, vertellen de twee studentes, die allebei 20 jaar oud zijn en al sinds de basisschool vriendinnen zijn.

Op de pakketjes staat geen afzender vermeld. Wel streepjescodes en Chinese tekens van het bedrijf waar de spullen kennelijk zijn besteld. En dus de namen, het adres en gek genoeg ook de mobiele telefoonnummers van de meiden. ,,Echt bizar dit’’, zegt Bremer die net als haar huisgenoot geen idee heeft wie of wat hier achter zit.

,,Het wordt allemaal nog vreemder als je bedenkt dat bijna niemand weet dat wij hier wonen. We zijn er afgelopen augustus ingetrokken en hebben ons zelfs nog niet eens officieel ingeschreven. Ook hebben we aan bijna niemand verteld dat we zijn verhuisd. Alleen mijn vader, vriend en een vriendin weten het’’, zegt Bremer.

,,En ik heb het alleen aan familie een een paar goede vriendinnen verteld’’, vult Wit aan. Ze hebben ook nog nooit zelfs iets op hun nieuwe adres in Haarlem laten bezorgen, behalve schoolboeken en een paar keer iets van Thuisbezorgd. ,,En bij Chinese bedrijven als AliExpres en Alibaba hebben we nog nooit wat besteld.’’

De vrouwen hebben inmiddels met de politie over de kwestie gesproken. Maar die zegt niets te kunnen doen, zolang er geen geld van hun bankrekeningen wordt afgeschreven. ,,En dat snap ik ook wel weer. Iemand een cadeautje geven, is natuurlijk niet verboden’’, aldus Wit. Ook hebben ze gebeld met PostNL, maar ook daar kunnen ze niets voor de twee betekenen.

Sommige pakketjes die nu arriveren, gooien de vrouwen weer ’retour afzender’ in de brievenbus. ,,Maar eerlijk gezegd zijn er ook al een paar in de vuilnisbak beland.’’

’Creepy’

De vreemde post beangstigt de meiden niet, maar zo langzamerhand vinden ze het wel ’creepy’ worden. Helemaal toen het meest recente pakketje arriveerde: een koelkastmagneet met een foto van de vuurtoren van Texel, het eiland waar beide vriendinnen zijn opgegroeid en nog altijd officieel staan ingeschreven. ,,Dat kan natuurlijk geen toeval zijn’’, zegt Bremer.

Een speurtocht op het internet naar soortgelijke verhalen leverde niets op. Ook zijn de twee alle namen afgegaan van mensen die er achter zouden kunnen zitten. Maar omdat zoals gemeld vrijwel niemand hun adres kent, waren ze daar snel mee klaar.

,,Het blijft een raadsel. Misschien Chinese aanbidders’’, lacht Wit. ,,Maar serieus: eigenlijk willen we dat het gewoon stopt. En we willen weten wie dit doet. Dus als iemand een idee heeft...’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.