Yvonne van der Stoep vraagt zich af of gemeente Voorschoten herinneringskosten in rekening mag brengen

Yvonne van der Stoep vraagt zich af of gemeente Voorschoten herinneringskosten in rekening mag brengen

Yvonne van der Stoep krijgt een betalingsherinnering van de gemeente Voorschoten, waarvoor ze zeven euro moet betalen. Mag dat?

Mevrouw Van der Stoep had voor haar gehandicaptenparkeerplaats een ander kenteken doorgegeven en de nota van 16 euro zonder het te merken niet op tijd betaald. Met de kosten van de herinnering wordt dat 23 euro. Ze twijfelt of ze dat moet betalen, want kon de gemeente haar niet gewoon kosteloos helpen herinneren?

In de Wet Incasso Kosten (WIK) staat dat een zogenoemde 14-dagenbrief om iemand voor de eerste keer aan een betaling te herinneren kosteloos moet zijn. Maar op deze regel zijn uitzonderingen, legt jurist Rogier de Haan van MAX Ombudsman desgevraagd uit. De 14-dagenbrief geldt niet voor vorderingen van de overheid op een burger. Tenzij het om een privaatrechtelijke overeenkomst gaat. De gemeente mag deze zeven euro dus al meteen in rekening brengen, mits de aanmaningskosten daadwerkelijk worden gemaakt. Dat zal zeker het geval zijn, denkt De Haan.

,,Veel gemeenten hanteren aanmaningskosten van zeven euro als het verschuldigde bedrag minder dan 454 euro bedraagt - dit bedrag zal vast niet toevallig overeenkomen met 1000 gulden. Daarboven bedragen de aanmaningskosten die worden doorgerekend veelal vijftien euro of meer.”

,,Betaal je ook binnen de aanmaningstermijn niet, dan kan de gemeente en dwangbevel uitbrengen, waaraan nog weer hogere kosten verbonden zijn”, waarschuwt Rogier de Haan.

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.