Premium

Column Krijg nou wat!?: We maken er gehackt van!

Column Krijg nou wat!?: We maken er gehackt van!

Taal is toch wel een bijzonder ding. We lenen woorden uit anderen talen en gaan er dan zelf mee aan de slag of we maken een werkwoord van een eigen naam. „Even googlen” is daar zo’n voorbeeld van.

Ik wil het met u hebben over gehackt. Wat is dat? Het voltooide deelwoord van het uit het Engels afkomstige ’to hack’. Maar dan zou het ook gehacked moeten worden. Of is het zo ingeburgerd dat we er ’gehackt’ van mogen maken? Dat mag, volgens de geleerden van Onze Taal.

Maar als we het dan over ’gehackt’ hebben, dan raak ik van slag omdat De Vegetarische Slager ’gehackt’ verkoopt. En ’gehacktballetjes’. Zijn dat dan gehackte producten. En wat moet ik me bij gehackt vlees voorstellen? Of bij ’kipstuckjes’. Zou er ook ’roockworst’ zijn? Of ’spaere-ribs’? Ik vind het sowieso al vreselijk dat vegetarische producten, gemaakt van plantaardige producten de verbasterende namen van dierlijke producten krijgen. Kan taalvirtuoos Pauline Cornelisse haar licht hier niet eens over laten schijnen?

Dan het echte hacken. Dat neemt zorgelijke vormen aan. Universiteit van Maastricht plat door een hack-aanval; Website van de Universiteit van Leiden plat door een D-DOS-aanval, computersystemen in Medisch Centrum Leeuwarden plat vanwege extreme kwetsbaarheid van de servers. Zijn onze gegevens nog wel beschermd? Je kunt het jezelf zo langzamerhand afvragen als dergelijke grote bedrijven al zo kwetsbaar blijken te zijn. Hoe moet dat dan wel niet met de gewone consument zijn?

Ik doe er alles aan om me te beschermen tegen digitale inbrekers. Regelmatig mijn wachtwoorden vervangen, een extra verificatie bij gevoelige gegevens, zo veel mogelijk verschillende wachtwoorden gebruiken en die dan niet lokaal opslaan, maar in een wachtwoordmanager. En dan nog is het de vraag of ik verschoond blijf van hackers.

Volgens mijn e-mailprovider Ziggo niet en ben ik vorig jaar minstens vijf keer gehackt. Ze blokkeerden mijn account, dat ik pas na het invoeren van nieuwe wachtwoorden weer kon gebruiken. De oorzaak: nooit achterhaald en ik heb ook nooit zichtbare bewijzen gevonden van zo’n hack.

Hacken: geef mij het maar in de vorm van een lekkere gehacktbal.

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.