Premium

Een vrijbrief om mezelf te verstoppen

Een vrijbrief om mezelf te verstoppen
© Foto Bram Willems

Daniël Cornelissen is acteur. De tv-kijker kent hem van de tv-programma’s ’Jeuk’ en ’Klokhuis’. In de theaters is hij te zien in ’Showponies2’, een revuevoorstelling waarin hij speelt met Alex Klaasen.

SERIE | Lol in je werk

Hoe kwam je in dit werk terecht?

„Mijn vader deed aan amateurtoneel. Toen ik bij een voorstelling van hem ging kijken, vond ik het zo leuk, dat ik het zelf ook wilde. Ik was een jaar of zeven, acht toen ik op zaterdag naar een jeugdtheaterschool ging. Daar had ik plezier in, maar ik blaakte niet van zelfvertrouwen. Dus na de middelbate school durfde ik niet naar de toneelschool. Ik vertrouwde niet genoeg op mijn talenten en gebruikte het platte excuus dat ik als acteur geen regelmatig inkomen zou kunnen verdienen. Daarom ben ik naar Tilburg gegaan om een opleiding voor dramadocenten te volgen. Maar uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kon en ben ik toch naar de toneelschool in Amsterdam gegaan.”

Waarom past dit werk bij je?

„Omdat ik er veel van mezelf in kwijt kan. Bij een voorstelling als ’Showponies2’ waarin ik nu speel, zitten veel scènes en liedjes die aan onze persoonlijke ervaringen zijn ontleend. Alex Klaasen luisterde naar de verhalen van mijn collega’s en mij en verwerkte die in de revue. Dat maakt het soms emotioneel. Tegelijk is dat juist de kracht: dat je iets brengt dat je eigen wereld raakt. Maar het vak past vooral bij me omdat het een vrijbrief is om mezelf te verstoppen en me heel anders voor te doen dan ik ben. Dat is waar ik het vak voor gebruik. Of misschien wel misbruik.”

Wat zijn de voor- en nadelen van dit werk?

„Het voordeel is dat ik met leuke mensen kan werken. Bij iedere nieuwe productie ontstaat er een soort familie waarmee je het land rondreist. Een nadeel is dat dit vak veel van je vergt. De discipline kan best zwaar zijn. En soms maak je lange dagen. Als ik met de ene voorstelling in het theater sta en we voor de volgende aan het repeteren zijn, maak ik dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Maar toch kan ik geen leuker beroep bedenken.”

Is het loon naar werken?

„Ja, ik kan prima rondkomen omdat ik steeds werk heb. Maar dat is lang niet voor alle acteurs zo. Trouwens: ik heb helemaal niet zo veel geld nodig. Ik woon in een bescheiden huisje in Amsterdam en rij in een Ford met heel wat kilometers op de teller. Als ik te eten heb en mijn rekeningen kan betalen, ben ik tevreden.”

Wat zou een alternatief beroep voor je zijn?

„Ik zou wel kok willen zijn. In de keuken kun je ook iets creëren en daarmee je publiek verrassen.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.