Premium

Hond Kobe uit Hoofddorp moet met muilkorf de straat op

Hond Kobe uit Hoofddorp moet met muilkorf de straat op
Dit is niet Kobe, maar een andere hond met een muilkorf.
© Archieffoto
Den Haag / Hoofddorp

De Hoofddorpse hond Kobe, een kruising tussen een labrador en een herder, mag in Haarlemmermeer niet meer zonder muilkorf en riem de straat op.

Dit volgt uit een uitspraak van de Raad van State. Zijn baasje Pascale van Bemmel voerde daar vorige maand een rechtszaak tegen de burgemeester. Woensdag werd haar beroep ongegrond verklaard.

Volgens de staatsraad pleit er te veel tegen Kobe. In politierapporten staat dat de hond konijnen en vogels pakt, katten en honden heeft gebeten en zelfs een man uit de straat in de arm zou hebben gehapt. De buurtgenoten, die de incidenten bij de politie meldden, deden daarvan geen aangifte. Van Bemmel zegt dat de meldingen uit 2015 tot 2018 niet kloppen. Hooguit heeft Kobe een kat gebeten toen hij aan de lijn zat. Kobe heeft geen andere honden toegetakeld, zegt Van Bemmel. Het ging om neerdrukken van een hond wat gewone dominantie is, aldus de Hoofddorpse. Ze heeft haar hond laten testen. Hij kwam niet als agressief uit de bus.

De Raad van State vindt dat Van Bemmel zelf moet bewijzen dat de politierapporten niet kloppen. Zonder tegenbewijs mag de burgemeester van de meldingen uitgaan. En zelfs als er geen bijtincidenten zijn geweest met honden dan zijn er altijd nog de incidenten met de katten, aldus de uitspraak. Het muilkorf- en aanlijngebod werd anderhalf jaar geleden al opgelegd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.