Gesloopt maar niet vergeten: nieuwe reünie Spaarne Scholen Gemeenschap

Augustus 2012: vlak voor de sloop van het gebouw aan de Zwemmerslaan bezochten honderden oud-leerlingen op initiatief van deze krant hun oude SSG nog eens. In de collegezaal werd een groepsfoto gemaakt .

Augustus 2012: vlak voor de sloop van het gebouw aan de Zwemmerslaan bezochten honderden oud-leerlingen op initiatief van deze krant hun oude SSG nog eens. In de collegezaal werd een groepsfoto gemaakt .© Archieffoto United Photos/Robin van Lonkhuijsen.

Richard Stekelenburg
Haarlem

Het markante gebouw van de Spaarne Scholen Gemeenschap (SSG) aan de Haarlemse Zwemmerslaan is een kleine acht jaar geleden al gesloopt, maar de school zelf is nog lang niet uit hoofden en harten van oud-leerlingen en -docenten verdwenen. Een aantal van hen heeft het initiatief genomen voor een nieuwe reünie: op 6 juni in de Spaarnehal aan het Fie Carelsenplein 1 in Schalkwijk.

© Archieffoto Richard Stekelenburg

Het is niet de eerste keer dat leerlingen en personeel - later bekend als Spaarne Lyceum en Linnaeus College locatie Spaarne - na het verscheiden van de school zelf in grote getale bij elkaar komen om herinneringen op te halen. Vlak voor de sloop gebeurde dat op initiatief van deze krant nog in het gebouw zelf. In 2014 was er een reünie in het Patronaat.

© Archieffoto Richard Stekelenburg

Eric Keyzer van de reüniecommissie merkte niet lang daarna al dat er behoefte was aan meer. Dat is ook te zien op de levendig bezochte Facebookpagina over de voormalige school voor mavo, havo en vwo.

De Spaarne Scholen Gemeenschap ontstond eind jaren zestig uit een fusie tussen het Karel van Manderlyceum, het Lourens Janszoon Costerlyceum en de Ketelaar Mulo.

Begin 1975 werd het voor die tijd hypermoderne nieuwe schoolgebouw aan de Zwemmerslaan geopend, een ontwerp van de dan nog jonge Haarlemse architect Jan Willem de Kanter. Het gebouw zit barstensvol elektronica, beschikt over een tv-studio, een filmzaal, een sterrenwacht en een volledig geluidsdichte collegezaal, zodat het geluid van overkomende vliegtuigen buiten bleef.

© Archieffoto Richard Stekelenburg

Herinneringen ophalen aan het gebouw en en aan elkaar. Aan roze koeken bij meneer Brouwer in de Mensa en kopjes thee in leerlingencafé De Link. Aan markante leraren als Henk van Dorp (Nederlands), Ad de Vries (geschiedenis) en Rein Delwel (biologie). Het kan dus op de komende reünie.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier dat is te vinden op website spaarnereunie2020.nl. Het entreegeld bedraagt voor oud-leerlingen 19 euro per persoon en voor voormalig personeel 7,50 per persoon.

De reüniecommissie besluit op 31 maart of er voldoende deelnemers zijn om de reünie daadwerkelijk te laten plaatsvinden.

De sloop.

De sloop.© Archieffoto Richard Stekelenburg

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.