Premium

AZ haalt contacten aan met internationale topclubs en blijft zoeken naar verbetering, zegt Max Huiberts

AZ haalt contacten aan met internationale topclubs en blijft zoeken naar verbetering, zegt Max Huiberts
Max Huiberts langs de lijn tijdens het trainingskamp van AZ in Spanje.
© Foto Ed van de Pol
Alkmaar

Met een karrenvracht aan zelf opgeleide spelers doet AZ momenteel een aanval op de top van de eredivisie. Het was een proces van jaren, zegt Max Huiberts, directeur voetbalzaken. Jaren waarin de opleiding steeds iets meer verbeterd werd. Intussen wordt alweer volop gewerkt aan de volgende stappen vooruit.

Hij was er maar druk mee in Spanje, waar AZ vorige week op trainingskamp was. De ene afspraak na de andere had Huiberts. Meestal waren het zaakwaarnemers die wilden bijpraten. Maar er waren ook anderen die hem graag wilden spreken. De clubleiding van AA Gent bijvoorbeeld.

De Belgische club verbleef in hetzelfde hotel als AZ en wilde nu weleens weten wat nou toch het geheim van die club uit Alkmaar is. De uitnodiging voor een afspraak staat. Wat AZ doet valt op in het buitenland. Afgelopen zomer, toen AZ tegen BK Häcken uit Göteborg speelde, wijdde een Zweedse krant een grote reportage aan de jeugdopleiding van AZ – de talentfabriek in Wijdewormer.

Geheim

Een geheim is er niet, wat AZ betreft. De club laat met regelmaat andere clubs meekijken in de opleiding. Over slechts één ding is de club minder open. Bij het scouten van spelers wordt gebruik gemaakt van data, maar op welke manier AZ dat precies doet, daarover wil het niet veel kwijt.

Maar verder: iedereen is welkom. „Het begint met onze visie. Hoe wil je spelers opleiden en op welk niveau wil je ze uiteindelijk hebben? Dat opleidingsplan gaat over allerlei onderwerpen: technisch, tactisch, mentaal, hoe je om moet gaan met je lichaam, met topsport, met teleurstellingen. Het belangrijkste is vervolgens dat je je als club aan dat plan houdt.’’

,,Ik denk dat heel veel mensen een goed opleidingsplan kunnen schrijven, maar het gaat erom dat je dat als club ’bewaakt’. Stick to the plan. Daar gaat het bij veel clubs mis. Dan gaan ze iets anders doen omdat het een seizoen minder gaat of omdat andere mensen het voor het zeggen krijgen. Wij zeggen: ’Blijf doen waar je in gelooft. Hou vast aan de koers die je met zijn allen hebt afgesproken.’ Dat heeft ons gebracht waar we nu zijn, en hopelijk nog verder.”

Tien, twaalf jaar

De huidige prestaties met veel zelf opgeleide spelers zijn de club niet aan komen waaien. „Dit is niet iets wat we binnen één, twee jaar voor elkaar hebben gekregen. Hier zijn we al tien, twaalf jaar mee bezig. Elk jaar hebben we gezorgd dat het opleidingsprogramma beter werd. En we hebben ook gezien dat de talenten van vijf, zes jaar geleden nog net niet goed genoeg waren om in de absolute top van Nederland te spelen. Dus moest er weer iets ’bij’. Zo gaat het elk jaar door met vernieuwen en verbeteren. De volgende Calvin Stengs en Teun Koopmeiners moeten eigenlijk alweer beter zijn.”

Huiberts heeft er alle vertrouwen in dat dat kan lukken. „We hebben nu een bijzondere lichting, vooral in aantal, met zes tot acht eigen spelers die zich staande houden in de top van Nederland. Zoveel zullen we er niet altijd hebben. Maar ook de komende jaren zullen we zulke grote talenten voortbrengen. Het stopt hier niet.”

Kan het nog beter?

„Als je tot de top behoort, worden de marges waarmee je groeit natuurlijk steeds kleiner. De talenten die we opleiden, laten nu zien dat ze goed genoeg zijn voor de top van Nederland. Dus de opleiding is van een hoog niveau. De volgende stap als club zetten is veel lastiger. Die stap is dat je dit soort spelers voor een langere tijd bij de club kunt laten spelen. En dat je, mocht zo’n talent toch vertrekken, een speler kunt halen die bijna gelijkwaardig is.’’

,,Als dát lukt ben je op het punt dat je structureel dit kunt presteren. Maar daarvoor heb je ook te maken met de markt en daar hebben we geen invloed op. Veel clubs zien dat jonge Noorse spelers het goed doen bij AZ. Die clubs slapen niet en gaan daar nu ook kijken. Maar ook dan nog ben ik ervan overtuigd dat er nog altijd spelers ’gemist’ worden. Het is aan ons om die spelers eruit te vissen.”

Data zijn daar de manier voor?

„We kunnen al jaren niet meer de transfersommen betalen die we in de tijd van Scheringa betaalden. Dus hebben we gezegd ’hoe kunnen we nou op een slimmere manier spelers op het spoor komen die door andere clubs nog niet zijn opgemerkt?’ Dan ga je aan de hand van allerlei data kijken wat er door spelers daadwerkelijk wordt gepresteerd op het veld. We analyseren de ruwe data die beschikbaar zijn. Wij denken dat we op die manier spelers kunnen opsporen die voor ons interessant kunnen zijn. We zien ook dat we er succesvol mee zijn, ons model is heel erg sterk. Maar ook wij hebben niet een honderd procent score. Dat heb je nooit. Het gaat erom dat we de kans op miskopen verkleinen. Voorheen slaagden er misschien vijf van de tien aankopen. Nu zeven van de tien, en je wilt dat dat er steeds meer worden.”

Om verder te kunnen groeien is uiteindelijk meer geld nodig. Algemeen directeur Robert Eenhoorn heeft al eerder aangegeven dat AZ open staat voor (buitenlandse) investeerders, zolang AZ maar baas in eigen huis blijft.

„We praten bij AZ niet graag over geld, want we zeggen en we ervaren dat je het ook op andere manieren kunt bereiken, maar als je echt iets wilt, ontkom je er niet aan om ruimer in je mogelijkheden te zitten. Als je de toptalenten en de belangrijke spelers langer wilt houden, dan zul je ook financieel moeten groeien en dus meer structurele inkomsten moeten genereren. We denken over allerlei scenario’s na, maar we zijn er nog niet uit.”

Op bezoek bij Manchester, Tottenham en Mönchengladbach

Daarbij denkt AZ ook na over nieuwe constructies om grote talenten te huren van topclubs. Onlangs bezochten Huiberts en Eenhoorn de twee clubs in Manchester en eerder gingen ze al eens langs bij Tottenham Hotspur en Borussia Mönchengladbach. „We kijken bij meerdere clubs om te zien of we in de toekomst iets voor elkaar kunnen betekenen. Hoe we onszelf kunnen verbeteren en versterken. Het wordt steeds moeilijker om spelers te kopen, want de transfersommen schieten omhoog. Dus kijken we ook naar andere mogelijkheden. We hebben nu Felix Correia van Manchester City gehuurd.’’

,,Normaal gesproken huren we niet graag spelers, maar hier zit meer aan vast. Als we willen, kunnen we een percentage van zijn transferrechten bemachtigen. Dan worden we, om het zo maar even te noemen, voor een deel eigenaar van Felix. Op die manier kan het huren van een speler wel interessant zijn. Of we inderdaad dat deel van die transferrechten gaan kopen, weten we nog niet.”

(tekst gaat verder na de foto)

AZ haalt contacten aan met internationale topclubs en blijft zoeken naar verbetering, zegt Max Huiberts
José Fortes Rodriguez (links) in gesprek met Max Huiberts en René Neelissen.
© Foto Theo Brinkman

Terug naar het trainingskamp in Spanje. Diverse zaakwaarnemers zochten Huiberts er op. Ook José Fortes Rodriguez was er, zoals elk jaar. De oud-speler van AZ is een vriend van Huiberts, maar was in Spanje voor zijn werk als begeleider van AZ-spelers. Fortes Rodriguez werkt met zaakwaarnemer Mino Raiola en begeleidt in die rol onder anderen Myron Boadu, Calvin Stengs en Owen Wijndal.

Is dat lastig voor jou als technisch directeur, dat de begeleider van die drie talenten een goede vriend van je is?

„Nee hoor. Een vriend is een vriend. Daar ga ik niet opeens anders mee om omdat hij zaakwaarnemer is. Toen ik in 1996 naar AZ kwam heeft José me opgevangen. Hij is er altijd voor mij geweest, en ik voor hem. We zijn vrienden. Privé hebben we het echt niet alleen maar over spelers.”

(tekst gaat verder na de foto)

AZ haalt contacten aan met internationale topclubs en blijft zoeken naar verbetering, zegt Max Huiberts
Een lachende Huiberts tijdens een onderonsje met Fortes Rodriguez. ,,Toen ik in 1996 naar AZ kwam heeft José me opgevangen. Hij is er altijd voor mij geweest, en ik voor hem. We zijn vrienden.’’
© Foto Theo Brinkman

Jullie belangen kunnen tegenstrijdig zijn. Heeft dat invloed op jullie vriendschap?

„Ook dat niet. Het zakelijke deel van contracten en transfers ligt voor het grootste deel bij Mino.”

Onvermijdelijk bij de doorbraak van vooral Stengs en Boadu is dat over beide spelers geroepen wordt dat Ajax ze wil kopen. Maar bij de ambities van AZ past het niet om de beste spelers aan een concurrent te verkopen. Dat begrijpt Raiola ook wel, zegt Huiberts. „Mino is bij uitstek iemand die weet hoe je competitie moet aangaan en hoe je competitie moet winnen. Hij weet als geen ander dat als je je beste spelers naar een van de concurrenten brengt, het moeilijker wordt om van ze te winnen. Zo is de situatie. We zullen gaan zien hoe dat loopt.”

’Paar centjes meer ergens anders’

„Trouwens”, zegt Huiberts over het bezoek van Fortes Rodriguez aan het trainingskamp. „Er waren hier veel meer zaakwaarnemers en met de meeste heb ik een goede relatie. Ik heb alleen moeite met begeleiders, ouders, zaakwaarnemers, die goed op de hoogte zijn van onze opleidingsvisie maar toch voor een andere opleiding kiezen. Die kunnen rekenen op weinig medewerking van mij. Als je jonge spelers van vijftien, zestien laat vertrekken uit een topopleiding zoals die van ons, kan dat volgens mij maar om één reden zijn en dat is een financiële. Op die leeftijd is dat geen goede reden. En op die leeftijd moet je gaan voor het sportieve en niet voor een paar centjes meer ergens anders. Daar kan ik geen enkel begrip voor opbrengen, want we hebben bewezen dat als je goed bent in AZ 1, je ook hier financieel flink van kunt profiteren.”

AZ haalt contacten aan met internationale topclubs en blijft zoeken naar verbetering, zegt Max Huiberts
Huiberts tijdens een interview voor de camera van Fox Sports.
© Foto Theo Brinkman

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen