Premium

Reactie politiek op fatale steekpartij in Toolenburg: inzamelactie steekwapens in Haarlemmermeer

Reactie politiek op fatale steekpartij in Toolenburg: inzamelactie steekwapens in Haarlemmermeer
Bij de pinautomaat werden bloemen gelegd.
© Michel van Bergen
Hoofddorp

Inwoners van Haarlemmermeer kunnen dit jaar tijdens een speciale actie anoniem en straffeloos steekwapens en munitie inleveren.

De gemeente gaat die actie samen met politie en justitie op touw zetten. Dat heeft de gemeenteraad besloten. De raad ging unaniem achter een initiatief hiertoe van CDA-raadslid Erik van der Peet staan.

De politiek reageert daarmee op de dodelijke steekpartij afgelopen december bij een pinapparaat in de Hoofddorpse wijk Toolenburg. Een 64-jarige Hoofddorper kwam daarbij voor de ogen van zijn echtgenote om het leven. Al snel daarna werden door de politie twee 15-jarige verdachten opgepakt.

„Wat er in december in Toolenburg is gebeurd, heeft diepe indruk gemaakt”, aldus Van der Peet in een toelichting op de motie die hij bij de gemeenteraad indiende. „De maatschappelijke impact is groot. We hebben ons afgevraagd hoe de raad hier op kan reageren. Dat kan met een actie om straffeloos wapens in te leveren.”

Van der Peet ziet in de actie een mogelijkheid om meer aandacht voor en bewustzijn over het wapenbezit te krijgen bij jongeren en hun ouders. In combinatie met voorlichting kan wapenbezit voorkomen worden. Er zijn signalen dat steeds meer jongeren met een wapen rondlopen. Geen probleemjongeren of jeugd van allochtone afkomst, maar autochtone jongeren die bij geen instantie bekend zijn, stelde burgemeester Marianne Schuurmans eerder al tijdens een persbijeenkomst.

Anoniem

Zij onderschrijft het initiatief van het CDA volledig. Schuurmans is afgelopen week al naar Zaanstad geweest om te kijken hoe de actie daar verloopt. „Het is belangrijk dat anoniem en zonder consequenties wapens kunnen worden ingeleverd. Zo’n actie moet wel zijn gekoppeld aan voorlichting via scholen, maar ook aan de ouders van jongeren. Het besef moet er komen dat je zonder wapen veilig op straat kan lopen”, aldus Schuurmans.

Probleem van het toenemende wapenbezit onder jongeren is dat het lang niet altijd om illegale wapens gaat. Stanleymessen en keukenmessen zijn toegestaan. Sommige jongeren hebben zulke messen bij zich. Van der Peet wijst er op dat het kwalijke van het dragen van een mes is, dat het kan leiden tot ’bewust of onbewust gebruik, waarbij levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan’.

In Rotterdam werd eerder ook een inzamelingsactie gehouden. Die leverde 262 wapens op en nog eens 650 kilo munitie. Haarlemmermeer gaat naast steekwapens ook munitie inzamelen.

Vuurwapens

Vuurwapens vallen buiten de actie. ,,Als er een vuurwapen wordt aangeboden willen we kunnen verifiëren of dat wapen bij een criminele activiteit betrokken is geweest’’, zegt burgemeester Schuurmans. Dat maakt het anoniem inleveren niet mogelijk.

Over de vraag vanuit de gemeenteraad of iemand een vuurwapen mag inleveren dat niet bij criminele activiteiten is gebruikt, gaat de burgemeester even nadenken.

Als de persoon die het inlevert zich laat registreren is er in elk geval weer een wapen minder voorhanden dat op straat gedragen kan worden, is de redenatie van de raadsleden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.