Premium

Vakbond FNV Metaal noemt intrekken massaontslag Tata Steel een ’goede stap’. ’Maar dit wil nog niet zeggen dat er helemaal geen banen verdwijnen’

Vakbond FNV Metaal noemt intrekken massaontslag Tata Steel een ’goede stap’. ’Maar dit wil nog niet zeggen dat er helemaal geen banen verdwijnen’
IJmuiden

Aad in ’t Veld van vakbond FNV Metaal is ’opgelucht’ dat het verlies van 1650 banen bij staalgigant Tata Steel in Nederland van de baan is.

De vakbondsman reageert hiermee op de brief van de Nederlandse directie van Tata Steel dat zij zich zal houden aan het Werkgelegenheidspact (’geen man gedwongen de poort uit’) dat loopt tot en met eind 2021.

De overeenkomst is onderdeel van de afgesloten CAO. Verder is hij blij dat in de brief van Tata Steel Nederland, ondertekend door directievoorzitter Theo Henrar, staat dat het verplaatsen van lage-lonen landen ’in principe’ geen goede structurele oplossing is.

Dit is een onderwerp waar de vakbond altijd huiverig voor is geweest. Maar In ’t Veld maakt nog pas op de plaats. „Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen banen gaan verdwijnen’, aldus In ’t Veld. „We houden het nauwgelet in de gaten.”

Lees ook: Tata Steel Nederland: geen massaontslag in IJmuiden

De Europese directie van de multinational kondigde enkele maanden geleden het verlies van 3000 banen in Europa aan: 1000 in het Verenigd Koninkrijk, 1650 in Nederland en de rest in andere Europese landen.

Oorzaken zijn de mindere gang van zaken in de internationale staalindustrie, de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en de afgenomen behoeft aan staal vanuit de automobielindustrie.

Ook kampt het staalbedrijf met de gevolgen van de mislukte fusie met de Duitse branchegenoot ThysssenKrupp die de nodige synergievoordelen op had moeten leveren. De Nederlandse bonden hielden de weken voor kerst massaal bezochte ledenvergaderingen waarin werd gedreigd met prikacties wanneer de maatregelen niet zouden worden ingetrokken.

De acties, die deze week zouden beginnen, zijn voorlopig afgezegd. „We wachten nu wat de nieuwe plannen zijn van Tata Steel. Er ligt nu helemaal niets op tafel”, zegt de vakbondsman. „Maar dit is in elk geval een goed stap.”

Verder verzekert de Nederlandse directie nogmaals dat er niets verandert aan de structuur van Tata Steel in Nederland, namelijk een zelfstandige raad van commissarissen, een zelfstandige directie en een eigen bevoegdheid tot het doen van investeringen. De bonden hebben altijd kritiek geuit dat de Engelse tak relatief werd gespaard hoewel daar de verliezen werden geleden.

Dit in tegenstelling tot IJmuiden dat louter positieve cijfers heeft laten zien. Maar in die Indiase houding komt wellicht verandering. Britse media citeren de Indiase topman Natarajan Chandrasekaran die in een interview wees op de slechte financiële situatie bij de Engelse vestiging in Port Talbot.

Hij vertelde in het gesprek dat India weigert om nog langer voor de Britse verliezen op te draaien.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.