Premium

Straf geëist voor afpersing met schietbalpen in Haarlem, Zaandammer ook verdacht van Russische roulette met zijn vriendin

Straf geëist voor afpersing met schietbalpen in Haarlem, Zaandammer ook verdacht van Russische roulette met zijn vriendin
Haarlem

Tegen een 48-jarige Zaandammer die onder meer wordt verdacht van een afpersing met een schietbalpen in Haarlem, is dinsdag een celstraf van twee jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Hij zou in juli 2018 bij het Van der Valk-hotel iemand met het wapen hebben bedreigd en zo gedwongen hebben tweehonderd euro te pinnen. De Zaandammer beweerde te hebben bemiddeld bij een conflict over een boot. Zijn vermeende opdrachtgever werd eerder veroordeeld voor afpersing.

Daarnaast beschuldigde de officier van justitie de Zaandammer ervan eind augustus zijn toenmalige vriendin een revolver op haar hoofd te hebben gezet. Dat zou zijn gebeurd tijdens een potje Russische roulette in zijn woonplaats. De vrouw stond doodsangsten uit en claimde op de zitting 850 euro smartengeld. De Zaandammer deed de beschuldiging af als ’klinkklare leugens’.

Huisarts

Ook wil de aanklager dat de man wordt bestraft voor het bedreigen van z’n huisarts. Deze arts maakte bijna een jaar geleden melding van de vermeende doodsbedreiging. Hij wilde een garantie van de politie dat die direct op de stoep zou staan als zijn patiënt z’n dreigement zou komen uitvoeren.

De huisarts wilde per se geen aangifte doen, omdat hij niet uit zou zijn op de vervolging van de Zaandammer. Volgens de officier van justitie heeft de Zaandammer de voicemail van de arts ingesproken met de woorden ’Eerst je auto, dan jij en je hele familie. Ik blaas alles op’. Advocaat George Velthuizen zei dinsdag dat zijn cliënt destijds veel medicijnen gebruikte en dat de arts hem steeds meer pillen voorschreef. Volgens de raadsman was de Zaandammer ontoerekeningsvatbaar. Hij wees erop dat zijn cliënt z’n excuses heeft aangeboden en dat hij nog steeds patiënt is bij de arts.

Uitspraak is op 28 januari.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.