Premium

Oud-lid Satudarah uit Haarlem hoort celstraf eisen voor bedreiging agent, witwassen en afperspoging

Oud-lid Satudarah uit Haarlem hoort celstraf eisen voor bedreiging agent, witwassen en afperspoging
Schiphol / Haarlem

Een 34-jarige inwoner van Haarlem die verdacht wordt van witwassen, bedreiging van een politieambtenaar en poging tot afpersing, hoorde maandag voor de rechtbank op Schiphol een gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen.

Als ’stok achter de deur’ was een deel van de strafeis, namelijk een half jaar, voorwaardelijk. Iemand die zelfs in zijn proeftijd en tijdens zijn voorarrest niet terugdeinst voor afpersingen en bedreigingen, zo werd Demy R. door de officier van justitie getypeerd.

De 34-jarige verdachte was in het verleden lid van motorclub Satudarah en heeft al een reeks veroordelingen op zijn naam staan. Volgens de reclassering is hij ’bekend met het criminele leven’, maar wil hij daar wel afstand van nemen.

Trailer Trash

In de ogen van de aanklager heeft de goudhandelaar, die sinds een paar jaar in Haarlem woont, in de eerste helft van 2019 gepoogd zijn achterneef af te persen. Hij zou door hem te bedreigen en te mishandelen geprobeerd hebben hem te dwingen twintigduizend euro te betalen. Maar R. weersprak dat. Dreigende woorden aan het adres van zijn achterneef waren niet van hem, maar van leden van motorclub Trailer Trash Travellers afkomstig.

Ook het bedreigen van een politieambtenaar ontkende de verdachte. Volgens de aanklager zei R. tijdens een telefoongesprek tegen de politieman dat hij hem thuis ging opzoeken en hem wel zou krijgen. „Ik ben niet bang voor je te gaan zitten”, zou hij ook hebben gemeld.

Urenlang werd maandag gesproken over de vermeende witwaspraktijken van de verdachte. Die zaak kwam aan het rollen nadat het een juwelier was opgevallen dat R. goud ver onder de prijs verkocht. Hij zou onder meer zeker tachtigduizend euro hebben witgewassen. Ook had R. dure auto’s op zijn naam staan, terwijl hij nauwelijks legale inkomsten had, aldus de aanklager. Hij beweerde 37.000 euro te hebben geleend van een rijke weduwe.

Zijn advocaat Rob Zilver pleitte voor vrijspraak. „Cliënt hoeft niet te bewijzen dat het wél legale inkomsten betreft”, zei hij over de witwas-aantijgingen van de aanklager. Zilver benadrukte daarnaast dat de politieman die bedreigd zou zijn, mediation afwees.

R. baalde ervan dat waar hij jaren hard voor had gewerkt in beslag is genomen. De aanklager wil naast twee auto’s onder meer zo’n 20.000 euro verbeurd laten verklaren.

De verdachte vindt dat hij in deze zaak al veel te lang achter slot en grendel heeft gezeten. „Ik geloof in het recht”, probeerde hij de rechtbank ervan te overtuigen hem vrij te spreken. Uitspraak is op 27 januari.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.