Premium

Oprichters Koel ontvangen subsidie voor muziekeducatie in Velsen: ’Muziek moet terug in de klassen’

Oprichters Koel ontvangen subsidie voor muziekeducatie in Velsen: ’Muziek moet terug in de klassen’
Eline Schmidt en Koen van der Wel, oprichters Koel.
© Ed Geels
Driehuis

Koel Creative Productions wil met de subsidie van gemeente Velsen onder meer zorgen dat muziek in het onderwijs terugkeert. ,,Het is de visie van de gemeente dat muziek terugkomt in de klassen en wij willen dat ook’’, aldus Eline Schmidt.

Koel, in 2017 opgericht door Schmidt en Koen van der Wel, heeft in het najaar van 2019 een bedrag van 51.000 euro met terugwerkende kracht over dat gehele kalenderjaar ontvangen. Van der Wel: ,,Dit voelt als een soort erkenning.’’ Een subsidieaanvraag voor 2020 is ingediend.

De subsidie over 2019 is door de gemeente toegekend voor muziekeducatie in de vrije tijd en op school. Momenteel wordt op vijf basisscholen in Velsen muziekles gegeven, dat bestaat uit zowel lessen zang, theater, instrumenten als ondersteuning bij groep 8 musicals.

Lesprogramma

,,Het zou gaaf zijn als op elke basisschool in Velsen iets met muziek gebeurt. Met het subsidiegeld kunnen we de eerste stappen zetten om de lessen op structurele basis aan te bieden’’, zegt Van der Wel.

Daarvoor heeft Koel een coördinator onderwijs aangesteld. Schmidt: ,,Wij gaan naar de scholen toe om de wens in kaart te brengen. Als er geen wens is, willen we in gesprek om muziek in het lesprogramma te integreren.’’

Samenspel

In het pand van Koel worden individuele muzieklessen gegeven. Van der Wel: ,,We bieden de leerlingen kansen om meer te doen dan alleen de privéles.’’ Zo kunnen leerlingen gratis deelnemen aan aanvullende groepslessen, ensembles en jamsessies. ,,Muziek is een taal en taal leer je niet uit een boekje. Je wordt nooit een echte muzikant als je alleen met je docent oefent. Samenspel is belangrijk.’’

Gemeente Velsen besluit binnenkort of de nieuwe aanvraag voor 2020 gehonoreerd wordt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.