Premium

Rel om openbaarheid rond Haarlemse welzijnssubsidies

Rel om openbaarheid rond Haarlemse welzijnssubsidies
Wethouder Marie-Thérèse Meijs.
© Archieffoto
Haarlem

De VVD en GroenLinks botsen over de openbaarheid rond de welzijnssubsidies.

Wethouder Marie-Thérèse Meijs wil het subsidiesysteem veranderen en belegt daarvoor twee werksessies met raadsleden. Onterecht, oordeelt Peter van Kessel van de VVD. ,,Het college moet een plan bedenken en daarover moeten raadsleden openbaar kunnen discussiëren. Zonder dat deze raadsleden vooraf deelgenoot worden gemaakt van de plannen’’, vindt Van Kessel, die de gang van zaken ’achterkamertjespolitiek’ noemt.

Zorgwethouder Meijs (GL) presenteerde vorig jaar een nieuwe manier om de komende periode 64 miljoen aan welzijnssubsidies te verdelen. Het plan werd onderuit gehaald door de onafhankelijke rekenkamercommissie, waarna de Haarlemse gemeenteraad de wethouder terugstuurde naar de tekentafel. Kortom, het was geen fijn moment voor de GroenLinks-wethouder.

Nu heeft de wethouder twee sessies belegd om met raadsleden over het nieuwe plan te praten. Volgens een gemeentewoordvoerder is dat gebruikelijk. ,,Een werksessie is een bijeenkomst die regelmatig voor raadsleden wordt georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten worden geen standpunten uitgewisseld of discussies gevoerd. Die discussie tussen gemeenteraad en wethouder is in de commissie Samenleving en is openbaar.’’

Ook GroenLinks-raadslid Ziggy Klazes, partijgenoot van Meijs, is het oneens met de kritiek van Van Kessel. ,,Raadslid Van Kessel suggereert dat de sessies besloten zijn omdat er iets te verbergen zou zijn. Technische sessies zijn er echter om de raadsleden de informatie te geven die nodig is. Het gaat dan ook niet, zoals Van Kessel schetst, om achterkamertjes; het zijn studiezalen.’’

Helaas was Van Kessel niet aanwezig bij de eerste werksessie voor de raadsleden, vervolgt Klazes. ,,De daar voorgestelde werkwijze, waarin de eerdere opzet nog steeds leidend is, krijgt de goedkeuring van de rekenkamercommissie. Van Kessel wil kennelijk alleen maar oordelen en niet meedenken.’’ De eerste werksessie was in augustus, vandaag is de tweede.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.