Premium

OM: Hillegommer schoor lang, zwart haar van dochter af uit eerwraak

OM: Hillegommer schoor lang, zwart haar van dochter af uit eerwraak
Den Haag

Een 45-jarige uit Hillegom, een Koerd, heeft volgens het Openbaar Ministerie zijn dochter geslagen en de tondeuse in haar lange zwarte haar gezet uit eerwraak. Zij ging om met een Arabische jongen en maakte zo haar familie te schande. Maar de vader beweert dat hij het meisje schoor omdat ze drugs gebruikte. Het OM eist drie maanden cel tegen de man.

Bij politie en justitie gingen in juli vorig jaar de alarmbellen af toen de 19-jarige dochter van de Hillegommer uit huis vluchtte. Zij werd snel in veiligheid gebracht in een opvanghuis. „De eerste signalen waren zorgwekkend, er was veel angst”, zei de officier van justitie maandag bij de behandeling van de rechtszaak tegen de vader.

Bedreigingen

Hij zou eerst het haar van het meisje hebben gemillimeterd en ging daarna, nadat ze op de vlucht was geslagen, naar haar op zoek. Daarbij zou hij de vader van de vriend van zijn kind en ook de ’schoonzoon’ zelf hebben bedreigd. In de aanklacht staan woorden uit telefoongesprekken als ’alles van hem verbranden’, ’ga op zoek naar de dood’. Het gezin durfde na de bedreigingen niet meer thuis te komen.

De Hillegommer werd opgepakt en zat ruim drie maanden in voorlopige hechtenis. Hij ontkent zijn dochter geslagen te hebben en zegt ook geen bedreigingen te hebben geuit. „Ik probeer alles in vrede op te lossen”, aldus de man tegen de rechters. Hij beweerde dat er een afspraak was met het meisje: hij zou haar haar afscheren als ze weer drugs gebruikte. „Er is geen sprake van eerwraak.”

Arabist

Maar Justitie is ervan overtuigd dat dit toch een geval is van ’eer gerelateerd geweld’, passend in de Koerdische cultuur. Dat wordt bevestigd door een rapport van een arabist. Het afknippen van haren komt vaker voor. De ’schoonfamilie’ zou nog steeds gevaar lopen, want eerwraak verjaart niet.

De officier van justitie eiste zes maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De verdachte hoeft vanwege de tijd die hij in voorarrest heeft uitgezeten niet terug naar de cel, maar moet wel meewerken aan hulpverlening van Veilig Thuis. „Hij ging over een grens heen”, meende de officier. „Dit geweld wordt niet geaccepteerd. De Nederlandse wet geldt voor iedereen.”

De advocate van de Hillegommer vond het kwalijk dat het stempel eerwraak vanaf het begin door justitie op deze kwestie is gezet. Zij trok de deskundigheid van de arabist in twijfel, omdat hij niets wist van Koerdische cultuur. „De kern is het gebruik van drugs”, aldus de raadsvrouw. De verdachte zei nog dat hij de familie nooit iets zal aandoen. „Ik wil niets met ze te maken hebben.” Het meisje woont overigens weer thuis.

De rechtbank doet 27 januari uitspraak.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.