Premium

Deining over forse verhoging Haarlemse havengelden ligplaatsen voor kleine bootjes

Deining over forse verhoging Haarlemse havengelden ligplaatsen voor kleine bootjes
Bootjes in de Bakenessergracht.
Haarlem

Een brief van de Havendienst die afgelopen weekend op diverse matten plofte, zorgt voor deining onder Haarlemse bootjesbezitters.

Niet iedere trotse bezitter van een klein vaartuig zal hebben meegekregen met welke tariefsverhoging de Haarlemse gemeenteraad afgelopen najaar akkoord ging. De klap valt bij bezitters van pleziervaartuigen tot 5 meter. Die gaan in plaats van 187 euro vorig jaar nu 240 euro betalen: 53 euro meer dus, een tariefsverhoging van ruim 28 procent.

De verhoging van de liggelden is onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen waarmee de gemeente Haarlem haar begrotingsgat van 5 miljoen euro wil dichten. Deze verhoging van het bedrag voor ligplaatsen levert naar verwachting zo’n 59.000 euro op. Haarlem telt momenteel 1.127 bootjes met een lengte tot vijf meter.

Dat de rekening nu volledig bij de eigenaren van deze bootjes wordt gelegd, is volgens de gemeente verdedigbaar. Het doet recht aan de opdracht van de gemeenteraad om ’de meest kwetsbaren’ te ontzien bij de diverse bezuinigingsmaatregelen, zo gaf het college eerder aan. De tarieven voor de kleinste pleziervaartuigen zijn daarbij eerder ontzien. Voor boten tot vijf meter wordt immers geen doorvaartgeld betaald. Dat tarief werd een jaar eerder verhoogd, een maatregel die eigenaren van grotere boten trof.

De Havendienst zegt er in de brief van afgelopen weekend begrip voor te hebben dat de tariefsverhoging onverwachts komt. Ze biedt bootjeseigenaren daarom kosteloos de mogelijkheid hun ligplaats op te zeggen. Dat kan tot 31 maart 2020. Er hoeft dan voor dit hele jaar geen liggeld meer betaald te worden.

Onduidelijk is hoeveel eigenaren daar begin deze week al meteen gebruik van hebben gemaakt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.