Premium

Apotheose Tata Steel Chess vorige twee edities is de openingsact van deze aflevering: Anish Giri tart Magnus Carlsen, maar de beloning blijft uit

Apotheose Tata Steel Chess vorige twee edities is de openingsact van deze aflevering: Anish Giri tart Magnus Carlsen, maar de beloning blijft uit
Magnus Carlsen en Anish Giri wachten op het startsein.
© Foto ANP/Koen Suyk
Wijk aan Zee

De apotheose van de afgelopen twee edities van Tata Steel Chess stond dit jaar al als openingsact geprogrammeerd: de loting bepaalde dat Magnus Carlsen, de Noorse wereldkampioen, mondiale ranglijstaanvoerder én zevenvoudig winnaar van de hoofdgroep in Wijk aan Zee, zaterdag al stuitte op Anish Giri, het Nederlandse uithangbord en ’s werelds nummer negen. Vuurwerk bleef uit, want het lontje werd niet ontstoken. Na 25 zetten eindigde het duel in remise.

Door het topaffiche was de verwachting naar het kustdorp afgereisd. De gebruikelijke parkeerplaatsen waren vlak voor aanvang nagenoeg bezet, waardoor de hekken van de dorpsweide opengingen en auto’s tijdelijk ook daarop konden staan. Binnen in De Moriaan konden de laatkomers, om nog een glimp van de twee publiekstrekkers op te vangen, nauwelijks over de hoofden van het rijen dikke publiek heen kijken.

Neerlands hoop

Kort na de start van het treffen dachten de ingevoerde toeschouwers vermoedelijk even terug aan 2011, het jaar waarin Giri als 16-jarige debutant de vier jaar oudere Carlsen overdonderde. Hij deed destijds iedereen perplex staan, met een sensationele zege in slechts 22 zetten. Giri was op dat moment een scholier, terwijl Carlsen reeds als beroepsspeler de wereldranglijst aanvoerde. Het was de eerste keer in diens toen al grootse loopbaan dat een jongere schaker hem versloeg. De nederlaag was dan ook wereldnieuws en Giri kreeg het stempel ’Neerlands hoop’ opgeplakt. Een etiket dat hij eer aandeed, als de inmiddels rijzende ster.

Negen jaar na dato vergaloppeerde Carlsen zich met witte stukken, ditmaal volgens Giri als uitvloeisel van een riskante strategie, opnieuw in het beginstadium. Zijn uitdager rook derhalve kansen, veroverde nog wel een pion, maar kwam er gaandeweg achter dat er geen winstkansen lagen, waardoor met beider instemming naar remise werd afgewikkeld. ,,Vaak als je niet minder staat denk je meteen dat je beter staat, maar dat is te simpel gedacht’’, stelde Giri, die na afloop in de perskamer eerst op internet door het zettenverloop scrolde om te kijken of hij niets had laten liggen, cryptisch. ,,Maar: het was net niet.’’ Dan, met een kwinkslag: ,,Jammer. Ik had me voorgenomen weer eens een keertje van hem te winnen. Alleen tussen de tijd dat die gedachte opspeelde en het einde van de partij zat helaas te weinig tijd. Het was voorbij voor ik er erg in had.’’

Giri weet dat Carlsen in deze twee weken op een unieke serie aast. Hij wil, in speelronde zes, het recordaantal ongeslagen partijen op 111 brengen en de Nederlander Sergei Tiviakov als recordhouder aflossen. ,,Ik denk dat Magnus om die reden tegen mij erg zenuwachtig was’’, zei hij met bravoure.

Carlsen stond zaterdag voor aanvang op een tussentotaal van 105 en na het eerste weekeinde (na ook een remise tegen de Chinees Yu Yangyi) dus op 107, waarbij aangetekend dat hij onderweg twee resultaten tegen anonymi schrapte om, zoals hij twitterde ’naar mijn smaak anders te Tiviësk zou zijn’. Die opmerking was een verkapte sneer naar Tiviakov, die in zijn reeks tegen spelers van minder kaliber overeind bleef.

Niet alleen voor Carlsen maar ook voor Giri vormde de puntendeling overigens de gewenste aftrap, in een toernooi waarin voor hem ogenschijnlijk de grootste uitdaging in de eerste drie speelronden zit verscholen. Gisteren trof Giri immers met witte stukken Fabiano Caruana, de huidige nummer twee van de wereld en de afgetroefde WK-uitdager van Carlsen in 2018 met wie hij ook remiseerde. En vandaag zit hij met zwart achter het bord tegen de Indïer Viswanathan Anand, de gewezen wereldkampioen die met vijf eindzeges een fraai ’trackrecord’ in Wijk aan Zee heeft.

Giri droomt ervan om na Jan Timman in 1985 de eerste Nederlandse winnaar van het ’Wimbledon van het schaken’ te worden. De afgelopen twee jaar kwam hij dichtbij. In 2018 eindigde hij als gedeeld eerste met Carlsen, toen voor het eerst bij een gelijke eindstand een ’tiebreak’ gespeeld diende te worden. Die barrage pal na afloop van het officiële toernooigedeelte verloor hij. Vorig jaar ging Giri – belust op revanche na die onfortuinlijke primeur – met een half punt achterstand de slotdag in, met uitgerekend een optreden tegen Carlsen. Een overwinning volstond derhalve voor de triomftocht. Die opdracht was te hoog gegrepen. ,,Een beetje geluk mag nu wel eens.’’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen