Premium

Markthal bij Winkelcentrum Haarlem-Schalkwijk kan van start

Markthal bij Winkelcentrum Haarlem-Schalkwijk kan van start
Impressie van de door Noahh ontworpen markthal.
© Illustratie Noahh
Haarlem

De Schalkwijkse ondernemer Kahraman kan aan de slag met de bouw van zijn markthal bij het Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem. Zowel het college van B en W als de gemeenteraad stemt in met de komst van de markthal. De vereniging van eigenaren van het winkelcentrum (CVVE) is minder enthousiast.

Ruim twaalf jaar heeft Kahraman moeten wachten op het groene licht. Zijn markthal stond al ingetekend in de eerste schetsen voor de vernieuwing van het winkelcentrum.

Toen de crisis uitbrak werd de markthal echter weer weggegumd. Op aandrang van de gemeenteraad werd die twee jaar geleden weer ingetekend op het nieuwe plein bij het winkelcentrum, vlakbij de bioscoop van Kinepolis die nu in aanbouw is.

De voltallige raad is blij dat het er nu eindelijk van gaat komen, zo bleek donderdagavond in de raadscommissie Ontwikkeling. Ook al liet de CVVE daar blijken haar bedenkingen te hebben, want met de markthal wordt er achthonderd vierkante meter winkel- en horecaruimte toegevoegd aan het winkelcentrum.

Terwijl recent onderzoek duidelijk heeft gemaakt dat het winkelcentrum juist met 15.000 vierkante meter moet inkrimpen. ,,Het winkelcentrum verkeert in zwaar weer. De markthal vergroot de saneringsopgave voor het winkelcentrum’’, zo stelde een woordvoerder. ,,Waarom kan de markthal niet komen op de plek die Albert Heijn achterlaat na de verhuizing naar het nieuwe winkelblok dat nu in aanbouw is?’’

De CVVE komt wel heel laat met haar bezwaar, vond PvdA’er Ienke Verhoeff. ,,Het gaat bij de markthal ook om een heel ander segment.’’

De markthal kan juist een toegevoegde waarde hebben voor Schalkwijk, meende Moussa Aynan van Jouw Haarlem, en daarmee nieuwe klanten naar het winkelcentrum trekken.

Misha de Groot (D66) wees er op dat er de komende jaren zo’n vierduizend woningen worden gebouwd in Schalkwijk. ,,Dat betekent achtduizend potentiële klanten voor het winkelcentrum.’’ Hij complimenteerde de ondernemer dat die het zo lang vol had weten te houden.

Danny van Leeuwen van de Actiepartij komt over twee jaar graag kijken als de markthal klaar is, liet hij weten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.